3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01
Bylinky

Máme je na zahradách téměř všichni, mnozí s nimi bojují, jen málokteří využívají jejich úžasné nutriční a léčivé vlastnosti. A přitom jsou zcela zadarmo.

Pampeliška

Rozmyslete si dvakrát, než se rozhodnete vyhodit pampelišku rostoucí v zahradě. Tyto žlutokvěté rostliny jsou jedním z největších přírodních zdrojů beta - karotenu ( z něhož se v těle tvoří vitamín A  ) , a jsou také bohaté na bílkoviny, minerální látky, vitaminy a esenciální mastné kyseliny. Každá část pampelišky - od kořínků ke květu - je jedlá.  Dlouhodobá spotřeba  je spojena s lepší funkcí kardiovaskulárního systému a  jater, zlepšením  zažívání (včetně léčby zácpy), a vzhledem k jejich močopudné vlastnosti i čištěním ledvin .

Kopřivy

Každý, kdo se dotkl chloupků kopřivy, snadno pochopil, proč si kopřivy získlaly reputaci jako nežádoucí plevel. Ve skutečnosti je kopřiva bohatým zdrojem živin. Její kořeny a listy jsou bohaté na železo, vápník a vitamíny A a K . Kopřiva byla po staletí v Evropě používána k léčbě střevní slabosti, podvýživy, průjmu a nespočtu onemocnění kůže. Kromě toho 1 lžíce šťáv yz čerstvé kopřivy několikrát denně prokazatelně odstraňuje kyselinu močovou, vedlejší produkt trávení proteinů, který se hromadí v tkáních a kloubech, což vede k bolestivým zánětlivým onemocněním jako je dna.

Lopuch

Lopuch je další rostlina, která se neustále zachytává svými zahnutými háčky na našem oblečení, aby tak šířila jsvá semena - je to další plevel se srdcem ze zlata. Ve skutečnosti, lopuch (včetně všech jejích poddruhů ) je vybaven fytochemikáliemi, které mají antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. V důsledku toho je lopuch účinný při léčbě onemocněních kůže (zejména akné, ekzémy a lupénka), kardiovaskulárních problémů a degenerativních onemocnění, jako je artritida a rakovina. Stejně jako pampeliška, lopuch také podporuje trávení tím, že stimuluje trávicí sekrety.

Přečtěte si více : http://www.naturalnews.com/044844_edible_weeds_dandelion_root_amaranth.html # ixzz30GHzw2iK

Související články

Kimpira: zeleninový pokrm s neobyčejně silným energetickým nábojem.

27.2.2014 00:01

Příznaky chronického zánětu v těle a přírodní prostředky pro úlevu

12.9.2013 00:01

Léčivé nápoje na bázi semen

11.7.2013 00:01

Jak předejít jarní únavě

1.4.2013 00:01

Přírodní prostředky pomáhající při radiačním ozáření

4.1.2013 00:01

10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady

8.6.2012 00:01

Pampeliška proti rakovině

30.4.2012 00:01

Plané byliny a zelené natě

25.4.2012 00:01

Jak dostat z bylinek to nejlepší?

14.10.2011 00:01

Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka

12.5.2011 00:00

Na jaře posilněte svá játra

14.4.2011 00:00

Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00

Posilněte zadarmo své zdraví

4.3.2011 00:00

Domácí bylinková lékárnička

7.7.2010 00:00

Deset tipů pro ekologický boj s plevelem

1.7.2010 00:00

Živá zahrada

16.4.2010 00:00

Což takhle dát si trochu jiný špenát?

7.4.2010 00:00

Přírodní léčba rakoviny podle Hoxseyho

25.11.2009 00:00

Krásný trávník nebo ekologická katastrofa?

4.8.2009 00:00

Vyrobte si zelený nápoj pro zdraví

15.5.2009 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

Bylinky ze zahrádky pro posílení organismu

25.3.2009 00:00

Stimulace metabolizmu potravinami

18.9.2008 00:00

Po chřipce a viróze je třeba tělo očistit

10.2.2006 00:00

Potraviny pro podporu krvetvorby

7.11.2005 00:00

Léčebné koupele

22.6.2005 00:00

Přírodní bylinná terapie v menopauze

8.3.2005 00:00

Potraviny pro zdravá játra

7.2.2005 00:00

Pročišťovače jater z vaší zahrádky

1.4.2004 00:00

Léčivé účinky rostlin

26.4.2002 00:00

Jak podpořit zažívání

27.3.2002 00:00

Lepší hojení chirurgických ran

7.11.2001 00:00

Trpíte revmatickými bolestmi?

3.4.2001 00:00

Využití kopřivy v lidovém léčitelství

12.3.2001 00:00

Aloe, cibule, česnek, okurka a další byliny v indiánské medicíně

7.3.2001 00:00

Zdraví ze zahrádky

22.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Tak s tímhle musím souhlasit. Všechny tyto bylinky co tu jsou jmenované...
Karel Lukáš  |  31.1.2017 07:49

Já ještě na zahradě "pěstuji" a přidávám do jídla popenec,...
Magda  |  14.7.2017 20:32

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *