Borůvka černá a její léčebné využití

19.7.2013 00:01
Bylinky

Borůvka je bohatě rozvětvený keřík dorůstající až do výšky 50 cm. Roste zejména na kyselých půdách v podrostu jehličnatých nebo bukových lesů a na horských skalnatých úbočích až po vysokohorské pásmo.

Sběr a úprava

Sbírají se listy a plody. Listy se sbírají od června do září trháním nebo sdrhováním z větviček bez květů. Suší se ve vzdušném prostoru i na slunci nebo v umělých podmínkách při teplotě do 40 C. Dozrálé plody se sbírají ručně nebo speciálním česákem a rychle se suší nejlépe v umělých podmín­kách při teplotě do 40 °C. Šetrnější je však ruční sběr plodů, při kterém se nepoškodí ani plody, ani mateřské rostliny. Plody lze úspěšně uchovávat i zmrazené.

ÚČINNÉ LÁTKY

Listy obsahují až 11 % tříslóvin, flavonoidy, glykosidy, kyselinu olejovou, ursolovou a chinovou, vitamin C, karoteny, silici a další. Plody obsahují třísloviny, kyselinu jablečnou a citronovou, pektin, karoteny, arbutin, antokyany, vitaminy B a C, inositol a další.

Léčivé účinky

Borůvka má stahující a protizánětlivé účinky. Používá se zejména:

-  při průjmových onemocněních dětí i dospělých

-  při léčbě cukrovky,

-  při zánětech močového měchýře a krku,

-  při některých kožních onemocněních.

Použití                                           „

Zápar

Připraví se z 5 g nakrájených suchých plodů nebo z jedné lžíce listů, které se ponechají vy­luhovat v 200 ml vroucí vody. Užívá se třikrát denně před jídlem při zánětech trávicích cest, močového měchýře, při průjmu i cukrovce. Odvar

Tři lžíce suchých plodů se vaří v jednom litru vody asi 15 minut. Odvar se používá jako pod­půrný lék ke snižování hladiny cukru v krvi, podobně jako lusky fazolu. Používá se i při průj­mech dětí.

Čerstvé plody

Mohou se použít při střevních potížích spoje­ných s průjmem. Podobně lze žvýkat a polykat i suché plody. Čerstvé plody jsou i bohatým zdro­jem vitaminů.

Čerstvá šťáva

Z plodů slouží k potírání ekzémů a lupénky, léčí rýmu a zředěná vodou poslouží jako klůk- tadlo při zánětech ústní dutiny a krku.

Poznámky

Příbuzný druh borůvky brusinka obecná (Vaccinium vitis-idaea) je také velmi cenná léčivá rost­lina. Je to stálezelený keřík, jehož červené plody  bobule jsou vyhledávaným ovocem podobně jako plody borůvky černé. V lidovém léčitelství se využívají listy a plody při zánětech močových a žlučníkových cest, k zastavení průjmu a k pod­poře trávení. Plody se využívají i při paradontóze a nedostatku vitaminů. Z plodů borůvek a brusinek se připravují výborné a zdravé kompoty, mařmelády a jiné zavařeniny, které se díky přítomnosti přírodní kyseliny benzoové téměř nekazí.

Zdroj: Babiččina lékárna nad zlato

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Borůvka červená-{zlatistá}- má moc řešit depresivní glaucom!V lese...
Anna  |  15.8.2013 10:28

Bych se bývala mohla jmenovat ještě před pár lety.Ach jo-bych se...
Ach jo...  |  19.8.2013 18:53

Že to nesouvisí s borůvkama?ALE SOUVISÍ!NĚCO JSEM SE TÉCH ČERNEJCH...
Ach jo-2-  |  19.8.2013 18:59

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *