Jablka pro zdraví

18.9.2012 00:01
Bylinky

JABLOŇ je v našich českých zahradách nejčastějším a také nejstarším pěstovaným stromem. Znali ji už staří Féničané, Římané pak jabloně začali šlechtit a vznikaly nové odrůdy. Dnes jich existuje kolem 5 tisíc. Na jaře jablůňka jak spanilá nevěsta oděná bílým a růžovým květem láká včely.

V létě už dozrávají první letní jablka a celý barevný podzim zrají jablka červená, žlutá i nazelenalá. Trháme je do košíků a dobře uskladňujeme na zimu, kdy nás pak potěší svou šťavnatou chutí a ozdobí náš vánoční stůl. Jablíčka jsou v našem podnebí snad nejzdravějším domácím ovocem, které můžeme jíst po celý rok a prospívá našemu zdraví na rozdíl od jiných cizokrajných ovocných druhů. Podle anglického přísloví: „Jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora.“ Podle faráře Kneippa z r. 1886: Krajíc suchého chleba a jablko je pokrm velmi krvi prospěšný.“

CO OBSAHUJE A JAK PŮSOBÍ

JABLKA obsahují pektiny, které příznivě ovlivňu­jí hladinu cholesterolu v krvi, dále cenné minerál­ní látky: draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síru a mangan. Obsahují také celulózu a enzymy podpo­rující trávení, dále vitamín C, provitamin A a vitamíny skupiny B. Harmonizujístolici, při zácpě projíma- jí a při průjmu staví. Jsou vhodná při dietách, chorobách krevního oběhu, revmatismu a ne- mocech ledvin. Jablečná dieta pomáhá při choro­bách srdce, ledvin, při vysokém krevním tlaku a oty­losti, doporučuje se 1x týdně zařadit jablečný den a sníst pouze 10-12 kusů jablek. Nápoj z jableč­ného octa a medu s vodou pomáhá při únavě, bolestech svalů a klou­bů, vysokém krevním tlaku, srdečních a led­vinových potížích, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí. Jablečný ocet se používá i zevně ke koupelím pro zdravou pleť a vlasy a po slunění.

PRO ZDRAVÍ TĚLA

Při přípravě moučníků z domácích jablek nikdy nevy­hazujeme slupky, ale nasušíme je na topení na zimu do čajů. Osvědčené čajové směsi:

  1. 1.   Čaj proti nadýmání a bolení bříška u dětí i dospělých: 2 díly jablečných slupek + 1 lžička semínek kmínu, vaříme 7 minut a scedíme.
  1. 2.  Čaj lesní na běžné pití pro děti: 2 díly jableč­ných slupek + po jednom dílu listů z lesního maliní- ku, ostružiníku a jahodníku. Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut a scedíme.
  2. 3.  Čaj zimní zahřívací pro maminky: 1 čerstvé pokrájené jablko i s jadřincem + kousek skořice + 3 hřebíčky, vaříme 7 minut a scedíme. Místo jablka můžeme použít jablečný džus zředěný 1:1 vodou.
  3. 4.   Čaj zahřívací a potící pro nachlazené ma­minky: 1 čerstvé pokrájené jablko i s jadřincem + 1-2 cm čerstvého kořene zázvoru nastrouhaného najemno na struhadle, vaříme 7 minut a scedíme, pijeme horké v posteli a brzy se zpotíme. Těhotným a kojícím maminkám se zázvor nedoporučuje.
  4. 5.  Čaj jablečno-cibulový na zmírnění kašle u dětí: 1 čerstvé pokrájené jablko i s jadřincem + 1 pokrá­jená cibule + 1/2 lžičky semínek fenyklu (anýzu)
  1. 6.  Jablečný ocet: Výborný je do salátů nebo jako léčivý nápoj a na vnější použití pro oplachování vla­sů a pokožky. Domácí příprava: Do 5litrové skle­něné lahve dáme jablka, omytá a nastrouhaná na plátky i s jadřincem, v množství asi do 2/3 lahve. Zalijeme převařenou vodou vychladlou na 30 °C tak, aby byla jablka ponořená, ale zároveň zůstalo místo pod okrajem sklenice. Zakryjeme čistým lát­kovým ubrouskem (kapesníkem) s gumičkou. Další dny musíme obsah 3x denně promíchat čistou dře­věnou vařečkou. Sklenice by měla stát v kuchyni při pokojové teplotě a obsah postupně vykvasí asi za 3 týdny. Podle alkoholové vůně poznáme správný průběh kvašení - jak kvašení slábne, vůně je více octová, až je ocet hotový. Nakonec přecedíme a na­lijeme do skleněných lahví uzavřených nejlépe vyva­řenou korkovou zátkou. Z 5litrové lahve tak získá­me asi 2 litry kvalitního domácího jablečného octa, kal usazený na dně není na závadu. Používáme ho k léčení, pití, do salátů nebo ke koupelím.
  1. 7.  Léčivý nápoj při únavě, bolestech svalů a klou­bů, vysokém krevním tlaku, srdečních a ledvino­vých potížích, při obezitě a pro ochlazení v hor­kém počasí: 2 čajové lžičky pravého jablečného octa smícháme s 1 lžičkou medu ve sklenici pramenité vody a vypijeme.

8.   Pro lesklé zdravé vlasy a na chladivé obkla­dy pro pokožku spálenou sluncem: 1-2 lžíce ja­blečného octa nalijeme do umyvadla s vodou k opla­chování vlasů po umytí nebo pokožky spálené od slunce.

Zdroj: Magdaléna Staňková - Krohnová - Bylinky pro děti a maminky, nakladatelství Grada


Související produkty

Přidat komentář

 
* *