Jak zvýšit biologickou dostupnost kurkumy v těle

26.11.2014 00:01
Bylinky

Kurkuma je silná a účinná sloučenina pro léčbu široké škály onemocnění. Avšak studie ukázaly, že kurkuma má nízkou absorpci a rychlý metabolismus, což vede k relativně nízké biologické dostupnosti v těle. V tomto článku se dovíte, jak se dá výrazně zlepšit biologická dostupnost kurkumz v těle.

Co můžeme udělat pro zvýšení biologické dostupnosti kurkumy v těle?

Zde je několik návrhů:

1. Černý pepř - Piperin, což je klíčová chemická látka černého pepře, pomáhá absorpci kurkuminu, který je aktivní složkou kurkumy, a tak zvyšuje množství kurkuminu, které tělo může absorbovat. Takže pokud jste na vaření s kurkumou, ujistěte se, že přidáváte do jídel též černý pepř.

2. Míchání s tuky - Jedním z hlavních důvodů nízké dostupnosti kurkuminu v těle je jeho nízká rozpustnost ve vodě. Proto lze míchat kurkumu s oleji, jako je kokosový olej, lněný olej, olivový olej atd.

3. Míchání s quercetinem - Quercetin je rostlinný pigment (flavonoid), který se vyskytuje v mnoha rostlinách a potravinách, jako je červené víno, červené hrozny, tmavé třešně, cibule, zelený čaj, jablka a jahody. Quercetin inhibuje určitý enzym, který deaktivuje kurkumin. Ovoce tmavě červené nebo modré barvy má nejvyšší obsah kvercetinu. Patří k nim tmavé třešně, brusinky, borůvky a černé švestky. Ze zeleniny obsahuje quercetin např. červený listový salát, syrové zelí, čekanka, syrový špenát, papriky, fazole a syrové brokolice.

Zatímco kurkuma mohou být přidány do mnoha pokrmů, kurkumin je velmi citlivý na teplo, a zhruba 85% je zničen, když se kurkuma vaří dobu 15 až 30 minut. Takže další účinný způsob, jak přidat kurkumu do svého jídelníčku je, že ji přidáte do smoothies a koktejlů.

Zdroj: Healthyandnaturalworld.com

Související články

Kurkuma - nejen koření

12.11.2014 00:01

6 bylin a koření podporujících hubnutí

4.9.2014 00:01

Svědivá a podrážděná kůže

12.2.2014 00:01

Kurkuma - neuvěřitelně zázračná bylina

29.11.2013 08:31

Kurkuma způsobuje znatelné zlepšení u pacientů s Alzheimerovou chorobou

19.11.2013 00:01

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

Příznaky chronického zánětu v těle a přírodní prostředky pro úlevu

12.9.2013 00:01

Potraviny, které pomáhají při artritidě a zánětlivé bolesti

30.8.2013 00:01

Nejlepší přírodní prostředky pro lidi trpící lupénkou

27.8.2013 00:01

Přírodní prostředky nápomocné při syndromu karpálního tunelu

17.5.2013 00:01

10 nejvíce protizánětlivých potravin

19.4.2013 00:01

Potraviny, které vám pročistí játra

21.3.2013 00:01

Přírodní prostředky, které vám mohou zachránit život: Kurkuma

15.3.2013 00:01

10 způsobů, jak přidávat kurkumu do vašich jídel

14.2.2013 00:01

13 potravin, které působí proti bolesti a zánětům

7.1.2013 00:01

Přírodní látky ředící krev

20.7.2012 00:01

Protirakovinné účinky kurkumy

9.9.2011 00:00

Koření a potraviny

20.4.2011 00:00

Ajurvéda a koření

18.2.2011 00:00

Hlen v plicích

31.1.2011 21:20

Svaly a klouby bez bolesti

10.12.2010 00:00

Péče o pleť v pubertě a ajurvéda

23.11.2010 00:00

Látka obsažená v kari ničí zhoubné buňky

6.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýňová polévka

11.12.2009 00:00

Ty nejlepší živiny pro vaše klouby

3.11.2009 00:00

Co žlučníku prospívá

17.1.2008 00:00

Kurkuma čelí rakovině prostaty

5.9.2006 00:00

Pomeranče, banány a kurkuma proti leukémii

9.5.2006 00:00

Látky s antioxidačním efektem

8.9.2005 00:00

Žluť z kari koření je prý účinná proti rakovině kůže

20.7.2005 00:00

Kurkuma jako lék

31.3.2004 00:00

Působení koření na duševně-duchovní oblast

11.9.2001 00:00

Přidat komentář

 
* *