Kmín kořenný pro zdraví

26.10.2012 00:01
Bylinky

KMÍN je původně planě rostoucí a dnes spíše pěstovaná dvouletá okoličnatá bylina, vysoká přes 1 metr. Původem je z Maroka, Asie, Indie a jižní Evropy, jeho pozůstatky byly nalezeny v pyramidách v Egyptě i v nálezech z doby kamenné.

Kmín je známý především jako kuchyňské koření a zároveň jako lék už od ranného středověku. O jeho proslulost jako léčiva se zasloužila abatyše Hildegarda z Bingenu. V Anglii v 16. století byl známý kmínový koláč. Kmínu, jako odedávna hojně používané bylině, se přisuzovaly i magické vlastnosti. Měl odhánět čarodejnice a udržet věrnost milenců a také věrnost hrdliček, holubů a domácí drůbeže. Podle chovatelů holubů se holub nikdy nezatoulá, když má na sobě nalepený kousek těsta s kmínem. V Rusku se slavil „kmínový den“, kdy se pekly koláče, chléb, perník, vařila polévka, zelí a brambory a pil kmínový kvas. Kmín se s oblibou používá také do likérů.

CO OBSAHUJE A JAK PŮSOBÍ

SEMENA KMÍNU (Semencarví, Fructuscarvi)obsa­hují hlavně silici s 60 % karvonu. Silice usnadňu­je trávení a uvolňuje žaludeční a střevní křeče a pomáhá při nadýmání. Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích. Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín přidáváme vždy do vody na vaření brambor, nejde jen o chuť, ale především neutralizuje škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách. Solanin může zhoršit zrak i způsobit srdeční potíže. Kmín mletý nebo drcený přidáváme do všech polévek a jídel z „nadýmavých“ zelenin, tím předcházíme zažíva­cím potížím. Kmín je močopudný a podporuje tvorbu mateřského mléka a je vhodný i pro kojence a malé děti při zažívacích potížích, usnadňuje také vykašlávání. Žvýkání několika semínek odstraňuje zápach z úst. V aromatera- pii se používá kmínový éterický olej k inhalaci, obkladům a masážím při migréně, poruchách za­žívání a nadýmání, zácpě a žlučových kamenech a zástavě menstruace a pro podporu kojení. V tě­hotenství se kmínový olej nesmí užívat a semena jako kořeni jen v malém množství. Podobné účinky mají i semena koriandru, který by se neměl užívat v těhotenství, ale při kojení se naopak doporučuje. Obě koření mají zahřívající působení.

PRO ZDRAVÍ TĚLA

  1. 1.   Čaj (odvar) z kmínu a jablek proti bolení bříška a na podporu tvorby mateřského mlé­ka při kojení: 1 malá lžička semen kmínu + 1 lžíce jablečných slupek (sušených či čerstvých) povaříme 7 minut a louhujeme 10 minut. Pijeme proti na­dýmání a při kojení 1x až 3x denně 1 šálek. Čaj je vhodný v menším množství při bolení bříška i pro malé děti asi od 2 let.
  2. 2.  Čaj (nálev) z kmínu proti bolení bříška a na podporu tvorby mateřského mléka při kojení: 1/2 lžičky semen od každé byliny: fenykl + kmín + anýz, podrtíme v hmoždíři a zalijeme vroucí vodou, louhujeme 15 minut a scedíme nebo vaříme celá semena 7 minut a scedíme. Pijeme proti nadýmání a při kojení 1x až 3x denně 1 šálek. Čaj je vhodný v menším množství při bolení bříška i pro malé děti asi od 2 let. Kmín se dobře kombinuje také s heř­mánkem a meduňkou proti bolení bříška a pro pod­poru kojení zas s kopřivou.
  3. 3.  Čaj (nálev) z kmínu a dalšího koření proti nadýmaní a křečím a pro lepší trávení: 25 g semen korinadru + 25 g semen fenyklu + 20 g semen anýzu + 20 g semen kmínu nebo kopru. V hmoždíři promícháme a rozdrtíme vždy jen po­třebnou dávku těsně před použitím, aby vonné si­lice nevyprchaly. 1 lžíci směsi přelijeme 1 šálkem vroucí vody, louhujeme 5-10 minut, scedíme a pi­jeme vždy po jídle.

PRO ZDRAVÍ DUŠE

Špetka taktu, špetka lásky, abys neměl zloby vrás­ky; zdánlivě složité situace lze často velmi jedno­duše vyřešit.

Zdro: Magdaléna Staňková - Krohnová - Bylinky pro děti a maminky, nakladatelství Grada

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Moc se mně líbí, když někdo píše "čarodejnice". Jistý...
!  |  26.10.2012 19:14

nenávidím kmín...
brrr  |  10.5.2013 13:47

Gauneři/kaliko a kalikem vám vaše PROLHANÉ TLAMY UCPAT JEDNOU PRO...
Kaliko  |  26.8.2013 19:54

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *