Kopřiva a náš mozek

14.4.2016 00:01
Bylinky

Kopřiva patří k léčivkám s nejširším využitím. Záznamů o jejím používání je celá řada, například staří evropští bylináři doporučovali kopřivový čaj při kašli a tuberkulóze. Domorodé americké ženy věřily, že pití kopřivového čaje v těhotenství posiluje plod a usnadňuje porod.

Kopřiva je jedním z nejdůležitějších pro­středků pro mozek. Hodí se pro zmírnění cévního kornatění ve všech mozkových částech a k udržování elastičnosti těchto cév. Je význam­ným zdrojem železa a má silnou schopnost odstraňovat jedy z orga­nismu a mozku.

 Kopřivový čaj je považován za jeden z nej- lepších prostředků proti revmatismu, artritidě a dně. Přispívá k upra­vení menstruace a k povzbuzení tvorby mateřského mléka. Je výbor­ný při zánětech močových cest, vysokém krevním tlaku, nezhoubném zvětšení prostaty a při senné rýmě. Kopřivový čaj je vynikající při zevním použití k léčbě ekzémů.

Drobně pokrájené spařené kopřivy může­te přidávat do polévky místo petrželky.

Usušené, jemně rozdrcené kopřivy můžete přidávat po celý rok do polévek, nádivek a jiných pokrmů.

Kopřivový čaj - nápoj pro chytré hlavy

2 lžičky kopřivové natě, 250 ml vody

Nať spaříte vařící vodou nebo krátce povaříte, odstavíte a necháte 10 minut louhovat. Čaj pijete vlažný, jeden šálek ráno a večer.

Zdroj: Jarmila Mandžuková - Kniha pro váš mozek, nakladatelství Start

Přidat komentář

 
* *