Kořen pampelišky a léčba rakoviny

18.5.2016 00:01
Bylinky

Kořen pampelišky je bylinkáři často používán k léčbě jater, ledvin a problémů se žlučníkem. Kořen pampelišky se používal v Číně u některých druhů rakoviny po celá staletí. Má mimo jiné nesmírně vysoký obsah draslíku, vitaminu A a K. Nyní je pampeliška a její protirakovinné vlastnosti předmětem zkoumání výzkumníků v Kanadě, Číně a Japonsku.

Výzkumníci z University of Windsor v Kanadě dostali zelenou pro klinické testování účinnosti extraktu z kořenů pampelišky v léčbě rakoviny u 30 pacientů.

Tato fáze testování na lidech přichází poté, co laboratorní zkoušky a zkoušky na zvířatech prokázaly, že extrakt kořene pampelišky byl účinný při indukci apoptózy nebo-li buněčné sebevraždy nádorových buňěk, zatímco neničil zdravé buňky. Též jsou popsány případy úspěšného domácího samoléčení pomocí kořene pampelišky a z něj připravovaného čaje.

Tento výzkum, vedený profesorem biochemie Dr. Siyaram Pandey, se zaměřil na rakovinu krve v konečném stadiu. Bude to trvat asi jeden rok než  budou konečné výsledky zveřejněny. Je to první přírodní extrakt schválený pro klinické studie u rakoviny v Kanadě.

Pampeliška má botanický název, “Taraxacum officinale“. Taraxacum pochází z řečtiny a znamená “zánět kurativní“ a officinale je běžným označením pro léčivé rostliny. Jeho použití je starší než psané záznamy.

Je uvedena ve starověké čínské a řecké materii medici jako jaterní tonikum, trávení povzbuzující prostředek a diuretikum. Celá rostlina je jedlá.

Pampelišky se tradičně používají jako čistič krve, podpora jater a tonikum v tradičním západním a východním bylinářství. Pampeliška obsahuje řadu látek, které se ukázaly být protizánětlivé, protirakovinné, a antioxidační.

Jako potravina má velmi vysoký obsah vitamínu A, draslíku, hořčíku a řadu dalších vitamínů a minerálů.

Dr. Pandey varuje před lovem na jednu kouzelnou sloučeninu v pampelišce. Sloučeniny pampelišky mají synergii, která zaručuje účinný boj proti rakovině.

Související produkty

Přidat komentář

 
* *