Máta a naše paměť

12.5.2014 00:01
Bylinky

Máta patří k nejmocnějším bylinám. Už středověký herbář praví: Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu a je v každém čase zdráv. U nás je máta určitě jednou z nejčastěji pěstovaných bylinek. Navíc je nenáročná, doslova se o ní dá říct, že roste jako z vody.

Název máta je odvozen z latinského slova >>mente<< neboli myšlení, protože se věřilo, že máta stimuluje činnost mozku. Mattioli - italský lékař, který od roku 1554 působil v Praze - o mátě napsal: Máta vzbuzuje žádost tělesnou a utvrzuje všechny údy. Vůně mátová posiluje mozek i paměť, působí dobrou mysl a dává chuť k jídlu. Dnes se používá jako prostředek, který stimuluje proudění krve do hlavy, posiluje paměť, soustředění, osvěžuje a vyvolává kreativitu a tvůrčí inspiraci a zlepšuje náladu. Pití mátového čaje působí i jako uklidňující prostředek při silných psychických výkyvech, bolestech hlavy a při nespavosti.

Máta patří k nejčastěji užívaným bylinkám, její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi, jako je bolest žaludku, nadýmání, kolika, nevolnosti, svíravý průjem a křečovitá zácpa. Sti­muluje také játra a žlučník. Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu, je vhod­ným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení. Pokud si ho dáte po tučném jídle, kdy je vám >>těžko<

Máta provoní omáčky, polévky, saláty a nápo­je, přidává se i k pečenému či grilovanému masu a rybám. Hodí se rov­něž do tvarohových pomazánek, dresinků a omáček, bylinkového más­la a k ochucení rýže.

Lístky máty přidávejte až ke konci vaření. Dodají čistou a svěží chuť asijským, arabským a řeckým specialitám. Báječně zvýrazní i chuť luštěnin, okurky, kozího sýra, melounu, krevet, telecího, jehněčího a drůbežího masa, koření se jí i ryby a mleté maso.

Lze ji přidávat i do různých sladkostí - krémů, zmrzlin, pudinků, ovoc­ných salátů, mátovými listy se zdobí různé poháry a nápoje. Labuž­níkům je určený tip: do palačinkového těsta vmíchejte lžíci naseka­ných lístků máty.

Mátový čaj - nápoj pro chytré hlavy

2 lžičky sušených listů máty, 500 ml vody

Mátu dejte do vody, nechte krátce přejít vai a pijte po malých dáv­kách po celý den.

Vyzkoušet můžete i marocký mátový čaj, který připlavíte ze zeleného čaje s čerstvými nebo sušenými lístky máty.

Povzbuzující a osvěžující nealkoholické mojito

10 čerstvých lístků máty, 1-2 lžičky cukru (nejlépe přírodního), ledo­vá tříšť, sodovka, limetková či citronová šťáva

Lístky máty a cukr lehce rozmačkejte ve sklenici, přidejte rum, citró­novou šťávu, ledovou tříšť, dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citronu.

Zdroj: Jarmila Mandžuková - Kniha pro váš mozek, nakladatelství Start

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Co se proslavilo?.....................Hovno.
Gidi  |  13.5.2014 23:00

Tak to mě těší, že je máta takhle zdraví prospěšná. Máme ji docela...
janickam34  |  29.8.2014 15:04

...a přidejte rum, ...
nealkoholické mojito  |  28.3.2017 21:06

Taky sem zasel mátu , ale dokud nevyroste tak nevím kam ©¿©
sardanapal*  |  29.3.2017 16:39

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *