Připravte si 3 netradiční bylinné nápoje pro zahřátí

9.2.2016 00:01
Bylinky

Zatímco teploměr ukazuje nízké venkovní teploty, v lidském těle se odehrává proces automatické termoregulace, při níž se zvyšuje výroba vlastního tepla a která chrání organismus před vnějším mrazem. Teplo ovšem můžeme získat také z horkého nápoje, neboť právě horká voda snižuje vnitřní chlad. Kromě toho čistí organismus a působí blahodárně na celkové zdraví. Stejně jako bylinky. Jejich kombinací pak může vzniknout zdravý nápoj, který zahřeje. Seznamte se s třemi netradičními recepty pro letošní zimu.

Povzbuzující kávový čaj Cascara se šípkem a medem
Za nápojem s exotickým názvem Cascara se skrývá dlouholetá historie. Je známý již od 9. století, kdy jej poprvé popíjeli obyvatelé Jemenu. Cascara je také prvním druhem nápoje, na jehož přípravu se používaly kávové bobule. Jeho výroba se však od běžné kávy liší. Nejdříve se totiž sklidí kávová třešeň a oddělí jádra od dužiny, která se usuší. Příprava nápoje je naopak shodná s přípravou čaje. Sušené kávové slupky se zalijí horkou vodou a nechají vylouhovat. Zajímavé je, že Cascara před zalitím voní po kávě a tabáku, kdežto po uvaření její vůně připomíná spíše šípkový čaj, ovšem s totožným množstvím kofeinu jako káva. Proto zůstává otázkou, zda je Cascara vlastně káva, anebo čaj. V obou případech má ovšem pozitivní účinky na tělo. Obsahuje totiž vitamíny a antioxidanty, které tělu prospívají zejména v zimním období plném chorob a onemocnění. „Abyste zabránili bacilům, které jsou nyní všude kolem nás, lze si Cascaru ochutit bylinkovým medem, který podporuje zdraví. Aby si zachoval všechny své léčivé vlastnosti, neměl by mít nápoj větší teplotu než 50 °C. Z bylinek se pak do Cascary nejlépe hodí plody šípkové růže, jejichž vůni se v Cascaře také odráží. Šípek je bohatý na řadu vitamínů, je tedy ideální k celkovému posílení obranyschopnosti organismu. Ten bude odolnější proti infekcím a mikrobům. Šípek taktéž příznivě ovlivňuje dýchací systém, což oceníme při obvyklé zimní rýmě a zánětu horních cest dýchacích,“ říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje a dodává, že k prevenci infekčních onemocnění dále doporučuje gemmoterapeutikum z růže šípkové, která posiluje imunitu a má též protivirové působení.


Horký javorový drink s plátkem pomeranče
Kromě čajů jsou v zimě populární i horké nealkoholické nápoje nejrůznějších příchutí. Můžeme se zahřát klasickými recepty a chutěmi, jako je jablko, hruška či brusinka, které se vyrábějí z džusů či šťáv a bývají dostupné v obchodech, na trzích či u lyžařských areálů. Horký nápoj v netradičním bylinkovém pojetí však lze vykouzlit i doma. Jedním z tipů může být například nenáročný a lahodný drink z javorového sirupu. Výtažek z javorové mízy se smíchá se směsí aromatického koření vybraného dle vlastní chuti a zalije horkou vodou. Plátky citrusů, zejména pak pomeranče nebo citronu, pak ochutí nápoj o vitamínovou svěžest. „Javor patří mezi antioxidanty. Působí proti nasycení žluči cholesterolem, což zpomaluje srážení žlučových usazenin. Pomáhá také odstranit kameny z močového měchýře, je účinný při ateroskleróze a má blahodárný účinek na potíže spojené s trombózou. Kromě toho snižuje množství cukru v krvi, zmírňuje bolesti hlavy a působí protivirově, což je v období nemocí více než vítané,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.


Hřejivý nealkoholický punč s bylinkovým medem
Punč sice patří mezi tradiční nápoje podávané v zimním období, ale s trochou fantazie může dostat zbrusu nový a neotřelý kabát, který zahřeje na těle a podpoří zdraví. V mrazivém počasí je ideální zvolit spíše nealkoholickou variantu. Že alkohol v zimě prohřeje tělo, je totiž pouhý mýtus. Dokáže pouze rozproudit krev do pokožky, což navozuje pocit zahřátí, ovšem teplota uvnitř těla klesá. Nealkoholický nápoj tak podpoří přirozenou schopnost tělesné termoregulace a nebrání ve vytváření ochranných štítů proti mrazu, které se s přílivem alkoholu vytrácejí. Pro výrobu hřejivého punče není nezbytné pořizovat ovocné džusy, šťávu z vybraného ovoce si totiž můžeme vyrobit sami doma. V tomto období jsou nejlepší citrusové plody, jako je pomeranč, pomelo nebo grepfruit, které odšťavníme, v objemu zhruba 2 až 3 litrů vlijeme do hrnce a přidáme nakrájené kousky čerstvého ovoce dle vlastní chuti. Do připravené směsi poté přidáme sklenici vody s punčovým kořením a necháme přejít varem. Vaříme zhruba 10 až 15 minut. Finální produkt můžeme nakonec osladit zdravým medem. „Med působí jako přírodní antibiotikum. Ničí bakterie, léčí dýchací cesty a zlepšuje imunitu, protože je plný vitamínů. Med také zahání všechny běžné zimní choroby, jako je nachlazení, angína, chřipka nebo záněty horních cest dýchacích. Pokud je navíc obohacen bylinkami, působí i na další onemocnění, například při bolesti žaludku, kašli nebo ženských problémech. Slazení tímto medem dodává nápoji příjemný bylinkový nádech,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Související články

Pravidla venčení pejsků v zimě

28.1.2016 00:01

Ideální teplota vody pro koupel či sprchu

27.1.2016 00:01

Dobroty, které v zimě zahřejí

18.1.2016 00:01

10 tipů pro zahřátí

16.11.2015 00:01

Jak se chovat v sauně

25.9.2015 00:01

Proč při klimatizaci trpí ženy zimou?

28.8.2015 00:01

V zateplených budovách se nesmí zapomínat na správné větrání

25.6.2015 00:01

Rinoviróza není chřipka: Saunování jako prevence

17.11.2014 00:01

V chladných dnech jezte potraviny, které zahřívají

7.10.2014 00:01

Zdravé nápoje: Lepší než káva! Horká čokoláda s macou

18.9.2014 00:01

Pozor na sychravé počasí!

15.9.2014 00:01

Zdravé polévky, se kterými zhubnete

6.8.2014 00:01

Hypertermie neboli přehřátí

29.5.2014 00:01

Stále studené ruce a nohy

3.2.2014 00:01

Solná lázeň pro prohřátí organismu

30.1.2014 00:01

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Nebezpečí omrzlin: Rady pro první pomoc

4.1.2013 00:01

Moxování

28.12.2012 00:01

Desatero zdravého saunování

24.10.2011 00:01

Aklimatizace na chlad

7.12.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Americká maminčina kuřecí polévka proti nachlazení a chřipce

29.9.2010 00:00

Proč je sportovní oblečení nutností?

7.8.2009 00:00

Zázvor - koření i léčivo

29.5.2008 00:00

Javorová čistící kúra

27.3.2006 00:00

Hádky o teplotu ničí manželství

8.2.2006 00:00

Proč nemáme pít horké nápoje

20.1.2006 00:00

Vliv energie potravin na člověka

22.6.2005 00:00

Snížená funkce štítné žlázy

19.4.2005 00:00

Oslabení ledvin

13.12.2004 00:00

Studený nos prý signalizuje zdravého člověka

22.6.2004 00:00

Ghí - ajurvédský elixír života

6.8.2003 00:00

Snídaně pro zahřátí, energii a štíhlou linii

4.4.2003 00:00

Koupel v zimě

7.1.2003 00:00

Teplota prostředí a její vliv na lidský organismus

29.11.2002 00:00

Metody užívání aromaterapie

26.11.2002 00:00

Klimatizace a větráky

21.6.2002 00:00

Pozitivní zdravotní účinky svíčky

18.2.2002 00:00

Pomoc při studených končetinách

14.2.2002 00:00

Pozor na omrzliny

3.1.2002 00:00

Med

21.12.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Klimatizace

10.5.2001 00:00

V zimě je potřeba chránit ledviny

18.12.2000 00:00

Slečno nastydnou vám vaječníky !

25.10.2000 00:00

12 rad a předpisů pro zvýšení vitality

9.3.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *