Proč byste měli jíst oregano?

23.8.2011 00:00
Bylinky

Oregano, česky dobromysl, červená lebeda či saský balzám, patří do čeledi hluchavkovitých. Existuje kolem dvaceti různých odrůd této bylinky a koření.

Věděli jste, že lžíce oregana obsahuje stejné množství antioxidantů jako jablko?

Jedna lžíce oregana má zhruba stejnou antioxidační kapacitu jako jeden banán, šálek fazolových lusků či půl šálku dušené mrkve. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů a fytochemikálií, které fungují jako účinné antioxidanty. Je také dobrým zdrojem karotenoidů luteinu, zeaxantinu a betakarotenu.

Oregano obsahuje důležité fenolové kyseliny, které velmi účinně likvidují volné radikály, což pomáhá předcházet vzniku některých typů rakoviny. Při pokusech na zvířecích buňkách se zjistilo, že indické oregano má schopnost chránit DNA před poškozením vyvolaným radiací.

Při pokusech na buňkách zlikvidoval oreganový olej během minuty bakterii Escherichia coli. Při jiném výzkumu vyšlo najevo, že oregano způsobuje nenapravitelné poškození parazitu Giardia lambda, který vyvolává infekční průjmy a bolesti břicha.

Směs extraktů z oregana a brusinek byla při likvidaci bakterií Helicobacter pylori vyvolávající žaludeční vředy účinnější než čisté extrakty z oregana či brusinek. Vědci věří, že to způsobuje synergický účinek fenolových sloučenin oregana a brusinek.

Zdroj: David Grotto -101 potravin, které vám mohou zachránit život!, nakladatelství Levné knihy

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobromysl obsahuje 0,4 procenta silic. Jeste tady nezaznel latisnký název -...
Origanum vulgare  |  3.12.2011 21:25

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *