Rozmarýn proti rakovině

20.5.2014 00:01
Bylinky

Několik studií v posledních letech ukázalo, že rozmarýn může hrát významnou roli při snižování rizika rakoviny. Komponenty v rozmarýnu potlačují rozvoj nádorů v různých orgánech včetně tlustého střeva, prsu, játer, žaludku stejně jako melanom a leukemické buňky.

Bylo zjištěno, že extrakt z rozmarýnu, jakož i jeho složky karnosol, kyselina karnosová, ursolová kyselina a kyselina rozmarýnová mají protirakovinné potenciál.


Zbrusu nová studie ( 27.ledna 2014) zveřejněná v časopise International Journal of Oncology oznámila, že karnosol, aktivní složka z rozmarýnu, výrazně snižuje životaschopnost buněk lidské rakoviny tlustého střeva (HCT116) v závislosti na koncentraci a na čase.


Studie in vitro z roku 2012 ukázala, že éterický olej z rozmarýnu v 1% koncentraci má velmi silnou protinádorovou aktivitu ( > 90 % ) na dvě buněčné linie rakoviny vaječníků a jednu buněčnou linii rakoviny jater. Tento účinek byl vyšší než u tří hlavních složek 1,8 - cineol ( 27,23 % ) , ? - pinen ( 19,43 % ) a ? - pinen ( 6,71 % ).


Všimněte si, že esenciální oleje by se neměly užívat vnitřně - esenciální oleje jsou příliš koncentrované a to může být velmi nebezpečné.  Jezení čerstvé nebo sušené kulinářské bylinky obvyklým způsobem dodává malé, zředěné množství esenciálního oleje do tělo “způsobem, jakým jsme evolučně navrženi ho metabolizovat“.


Esenciální oleje mohou často obsahovat více než 100 různých molekulárních komponent. Je obtížné izolovat aktivní složky. A přestože farmaceutický průmysl hledá patentovatelný produkt, není to nejlepší cesta k následování. Opět najdeme moderní vědu začínají se točit kolem myšlenky, že celé rostlinné extrakty pracují synergicky v těle.


Studie z roku 2012 uvádí: “Je velmi obtížné přiřadit biologické aktivity celkového esenciálního oleje do jedné nebo několika účinných látek , protože silice vždy obsahují směs různých chemických sloučenin. Kromě hlavních sloučenin také drobné sloučeniny mohou významně přispět k činnosti oleje . Z výše uvedeného bychom mohli usuzovat, že ... protinádorové aktivity Rosmarinus officinalis L. esenciálního oleje jsou kooperativním výsledem jejich součástí.“


Nejlepší způsob, jak konzumovat kuchyňské byliny, je čerstvé ze zahrady. Malá ratolest nebo několik “jehliček“ přidaných 10 minut před ukončením vaření do polévky nebo do dušeného pokrmu dodá skvělou chuť. Rozmarýn lze také snadno usušit. Vyberte si několik snítek a nechte je na teplém suchém místě na kusu papíru. Slunný parapet bude fungovat. Pak po několika dnech jednoduše stáhněte jehličky ze stonku a dejte je do sklenice pro budoucí použití.


Vědecký výzkum ukázal, že malé množství rozmarýnu ve vaší stravě může mít potenciál ke snížení rizika rakoviny. Nemůžeme to zatím považovat za zcela prokázané, ale podporuje to myšlenku, že kulinářské byliny mají obrovský zdravotní přínos.

Zdroj: Herbs Info

Související články

Astragalus: Největší ochránce

9.4.2014 00:01

Adaptogeny zlepšující mozkové funkce

17.12.2013 00:01

Bylinky ve vegetariánské kuchyni pro ochucení i doplnění vitamínů

21.10.2013 00:01

Bylinky prevencí rakoviny tlustého střeva

13.9.2013 00:01

Přírodní prostředky nápomocné při syndromu karpálního tunelu

17.5.2013 00:01

9 přírodních prostředků proti padání vlasů

14.5.2013 00:01

Přírodní prostředky pomáhající při radiačním ozáření

4.1.2013 00:01

Potraviny s protiplísňovým účinkem

11.10.2012 00:01

Brokolicové klíčky nejen proti rakovině prsu

23.7.2012 00:01

Pampeliška proti rakovině

30.4.2012 00:01

Protirakovinné účinky zeleného čaje

16.11.2011 00:01

Jak dostat z bylinek to nejlepší?

14.10.2011 00:01

Protirakovinné účinky citrusů

11.10.2011 00:01

Extrakt z lilku proti rakovině kůže

14.9.2011 00:00

Protirakovinné účinky kurkumy

9.9.2011 00:00

Protirakovinné vlastnosti česneku

18.8.2011 00:00

Rozmarýn - povzbuzuje mozek a krevní oběh

27.4.2010 00:00

Přírodní zbraně proti chřipce

10.11.2009 00:00

Aromaterapeutická ochrana před chřipkou

9.10.2009 00:00

Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

15.8.2008 00:00

Borůvky mohou bojovat proti rakovině střev

4.4.2007 00:00

Kurkuma čelí rakovině prostaty

5.9.2006 00:00

Mrkev účinná v prevenci rakoviny

11.7.2006 00:00

Brokolice, květák a zelí proti rakovině

28.6.2006 00:00

Kyselé zelí proti rakovině?

18.11.2005 00:00

Granátová jablka proti rakovině

20.10.2005 00:00

Žluť z kari koření je prý účinná proti rakovině kůže

20.7.2005 00:00

Kopretina řimbaba proti leukemii

9.3.2005 00:00

Thajské koření nejen proti rakovině

24.2.2005 00:00

Včelí produkty v boji proti rakovině

30.12.2004 00:00

Obilná tráva v boji proti rakovině

16.11.2004 00:00

Zelený čaj proti leukémii

20.4.2004 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Cibule proti rakovině prostaty

6.11.2002 00:00

Vliv zeleného čaje na rakovinu prsu

29.7.2002 00:00

Rostlinná strava v boji proti rakovině prsu

20.3.2002 00:00

Rajčata v boji proti rakovině prostaty

26.2.2001 00:00

Vůně místo šálku kávy

11.5.2000 00:00

Rizika a kontraindikace aromaterapie

8.5.2000 00:00

Související produkty

Přidat komentář

 
* *