Složení a vlastnosti Aloe vera gelu

30.5.2003 00:00
Bylinky

Gel z Aloe vera je účinný díky bohatému koktejlu výživných látek, jejichž kombinované spolupůsobení a vzájemný poměr poskytují mnohem účinnější výsledný efekt, než by se dalo očekávat při samostatném působení jednotlivých komponentů. Gel má rovněž adaptogenní vlastnosti, což znamená, že každý jedinec z něj využívá právě ty látky, které potřebuje. Proto se i účinky přípravků liší z osoby na osobu. Čistý přírodní gel z listů rostliny aloe vera (aloe barbadensis Miller) obsahuje více než 75 známých složek, které můžeme rozdělit do následujících skupin:

Vitaminy: Aloe vera obsahuje velmi mnoho vitamínů, nejdůležitější z nich jsou antioxidační vitaminy C, E a betakaroten (provitamin A). Gel představuje rovněž jeden z mála rostlinných zdrojů vitaminu B12 potřebného pro vegetariány a vegany.

Minerály: hořčík, mangan, zinek, měď, chrom, vápník, sodík a draslík.

Aminokyseliny: Lidské tělo potřebuje 22 aminokyselin - stavebních prvků proteinů a gel z Aloe vera poskytuje 18 z nich. Co je však ještě důležitější, zajišťuje nám i sedm z osmi esenciálních aminokyselin, které si tělo samo nedokáže vytvořit a které musí být dodávány ve formě potravy.

Cukry: Aloe vera obsahuje mono i polysacharidy, ale nejdůležitější jsou cukry s dlouhým řetězcem, mezi něž patří glukóza a manóza nebo glukomanany. Tyto cukry jsou vstřebávány celé přímo ze střeva (nerozložené jako ostatní cukry) a objevují se v krevním oběhu v té samé formě. V krevním oběhu jsou potom schopny uplatnit imunoregulační účinek. Některé z těchto polysacharidů nejsou absorbovány, ale ulpí na jistých buňkách lemujících střevo a formují bariéru, která zabraňuje absorbci nechtěného materiálu. Tím vlastně zamezují možnosti vzniku syndromu průsaku střev (Leaking gut syndrome). V přípravcích k zevnímu použití patří cukry mezi nejdůležitější zvlhčovače. Jedním z nejvýznamnějších polysacharidů obsažených v Aloe vera je Acemannon, nositel pozoruhodných antivirových kvalit. Vědecké výzkumy ukázaly, že posiluje přirozený obranný systém organizmu, a tím zastavuje postup HIV viru.

Enzymy: Lipázy a proteázy, které pomáhají rozkládat potravu a podporují trávení. Bradykináza, pomáhá při zevní aplikaci Aloe vera snižovat nadměrnou zánětlivost, a tím i bolest, zatímco další enzymy pomáhají strávit veškerou mrtvou tkáň na různých zraněních.

Mastné kyseliny: jsou důležitými protizánětlivými faktory.

Lignin: Tato dřevitá substance dodává aloe vera schopnost proniknout hluboko do pokožky.

Saponiny: Mýdlovité substance se silným účinkem proti bakteriím, virům, plísním a infekcím vyvolaným kvasinkami jako jsou například kandidóza nebo afty.

Antrachinony: Nejdůležitější z nich jsou aloin a emodin, ale všechny dohromady pracují jako účinné látky na tišení bolesti a jsou známé i svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Ve své čisté formě působí jako velmi silné projímadlo.

Kyselina salycilová: Složka podobná aspirinu, která má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

STABILIZAČNÍ PŘÍSADY:
K zachování výživné síly musí být čerstvý aloe vera gel stabilizován, přičemž tento proces nevyhnutelně zahrnuje přidání malého množství dalších přísad.

Sorbitol: Je skvělým stabilizačním činidlem, které napomáhá absorpci vitaminů a minerálů. V přírodní formě se objevuje v několikah druzích ovoce. Má mírně sladicí schopnosti, které pomáhají zlepšit chuť. Sorbitol je často používán jako sladidlo u výrobků určených pro diabetiky. V praxi se používají dva druhy sorbitolu: pevná forma v podobě krystalů, které neobsahují žádnou vodu, a forma tekutá, vodnatý sorbitol získaný speciálním technologickým postupem z kukuřice.

Kyselina askorbová (vitamin C): Vitamin C (kyselina askorbová) je nezbytný k prevenci skorbutu (kurděje) nemoci z jeho nedostatku. Základní surovinou na výrobu kyseliny askorbové je sorbitol. Vitamin C je nepostradatelný pro tvorbu mezibuněčného kolagenu stejně jako pro stavbu zubů, základní hmotu kostí a stěn kapilár. Jeho přítomnost je nutná při hojení ran, napomáhá vstřebávání železa a v široké míře je používán při prevenci nachlazení. Vitamin C se nachází ve všech rostlinných a živočišných buňkách.

Kyselina citronová: Je široce používána v potravinářském průmyslu a může být využita k regulování pH i jako antioxidant. Dokáže rovněž zpomalovat reakce kovů. Je zahrnuta i v Krebsově energetickém cyklu probíhajícím ve všech tělesných buňkách. Používá se i k rozpouštění kamínků vytvářených v močovém měchýři a působí také jako mírně stahující prvek.

Benzoan sodný: Přírodně se vyskytující příchuť získávaná z ostružin a jiných lesních plodů. Pomáhá stabilizovat a chránit výrobek během používání před bakteriálním množením. Proti případnému zkažení gelu po otevření lahve je přimíchán v množství menším než 0,1 %.

Papain: Přírodní enzym z papáji, zlepšující stravitelnost proteinů. Enzymy vykazují široké spektrum vnitřních léčivých vlastností a je o nich rovněž známo, že zmírňují traumatické stavy v celé řadě zdravotních problémů.

Xantanová guma: Derivovaná z hnědých mořských řas (kelpu). Jedná se o přírodní stabilizátor a emulgátor.

Tokoferol (vitamin E): Pro člověka velmi důležitý vitamin známý příznivými zdravotními účinky. Je to přírodní antioxidant získaný z oleje pšeničných klíčků, rýžových zrn a dalších zeleninových olejů.

Sorbát draselný: Draslíková sůl kyseliny sorbové (přírodně se vyskytující v čerstvých plodech horského jasanu) je přírodně tlumící i dochucovací složkou, která pomáhá zachovávat čerstvost aloe vera.



  • Mezinárodní vědecké studie ukazují jako největšího pomocníka v léčbě ALOE VERA šťávu z celého listu. Aby ALOE VERA šťáva z celého listu byla efektivní - musí mít minimálně 5000 mg aktivních přírodních polysacharidů aloe na litr.

    Zpracováno podle materiálů firmy FLP

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

no za prve by jste meli opravit zpusob vyroby Pro KOMERCNI vyuziti (coz je...
tomik9898  |  24.5.2013 08:04

oprava co se tyka vyroby pise se to dokonce i na tomto webu...
tomik9898  |  24.5.2013 08:06

pokud by to nekomu nechtelo cist cele Nežádoucí účinky V kombinaci...
tomik9898  |  24.5.2013 08:07

dale E202 - Sorban draselný(Sorbát draselný) Výroba Pro...
tomik9898  |  24.5.2013 08:10

E420 - Sorbitol ( Sorbit, Sorbol ) tady je to celekm asi ok akorat se vyroba...
tomik9898  |  24.5.2013 08:15

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *