Stévie vám osladí život

11.9.2013 00:01
Bylinky

Stévie je tropická bylinka, která je ceněná obzvláště pro její léčivé účinky a vysokou sladivost (asi 200x sladší než cukr). Může dorůstat až do výšky 1 metru, má kopinaté listy a bílé květy.

Protože je téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky, je stále častěji využívána jako náhražka cukru.

Jak stévii pěstovat
volíme mírně propustnou rašelinovou půdu (nelepší je s pH 5,5 až 6,5)
semena vyséváme na povrch
v květináči vytvořte drenáž, aby rostlinka nestála ve vodě
stévii umístíme k oknu, nejlépe na poloslunné, teplé stanoviště
klíčit začíná při teplotě 20 až 23 °C
přes léto ji můžeme umístit i ven, ale jakmile přijdou mrazíky, musíme ji vrátit zpět do interiéru, protože při teplotách pod 10 °C přestává rostlinka růst a uvadá
hnojení se také nemusíme obávat, stévie ho má velmi ráda


Sběr a sušení

Jakmile je stévie dostatečně velká a připravená ke sklizni měla by se 10 až 12 cm nad zemí sestříhnou, protože jakmile rostlinka odkvete, stonek a listy uschnou.

Listy se dají používat čerstvé, zmražené i sušené.

Obsah steviosidů se sušením a skladováním nijak zvlášť nesníží, listy sušte rychle, pokud možno v sušičce nebo ve vytopené místnosti, ve které často větráme. Usušená rostlinka se může nadrtit či ponechat v celku, skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.


Léčivé účinky

používá se při redukčních dietách
podporuje trávení
udržuje rovnováhu cukru v krvi
snižuje únavu
může nahradit veškerá umělá sladidla
vyrovnává krevní tlak
urychluje hojení ran a zamezuje tvorbě jizev
pomáhá při odvykací kúře - snižuje pocit potřeby tabáku a alkoholických nápojů
účinná na kožní potíže (akné, ekzémy, apod.)
posiluje činnost slinivky břišní
působí proti plísním, bakteriím a virům
podporuje mentální aktivitu
posiluje metabolismus
potlačuje pocit hladu
snižuje tvorbu zubního kazu


Využití v kuchyni

Nejčastější využití je ke slazení limonád, káv, koktejlů, čajů, marmelád, dále se dá také přidat do ovocných salátů, koláčů, dortů nebo sladších omáček.

Stévie se nevyužívá jen v potravinářství, přidává se například i do ústní vody, zubní pasty, pleťové vody nebo pleťové masky.

Tato rostlinka je také výborný pomocník při hubnutí, pokud vás honí mlsná, žvýkejte jeden lísteček a uvidíte, že chuť na sladké je tatam.

Autor: Soňa Zimčíková
Semena-rostliny.cz
Pestovani.in


Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

škrob? Ne, díky
Maxilol  |  28.1.2015 17:23

Mně taky víc chutná cukr než tabletky stévie, má to takovou lehkou...
Maxilol  |  28.1.2015 17:26

Žádné náhražky. Čaj nesladím vůbec, kafčo ze zdrav. důvodů nepiji,...
b  |  28.1.2015 19:15

Jo, já Vám osladím život :-D
Steve  |  28.1.2015 23:52

Do kávy ani omylem, do čajů se to dá a do některých sladkých buchet...
Aleš  |  29.1.2015 20:30

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *