Výborné divoké byliny

20.5.2016 00:01
Bylinky

Poté, co jsme jedlé divoké rostliny po celá léta nechávali bez povšimnutí na okraji cest, těši se dnes velké oblibě. Podíváme-li se přesněji na látky v nich obsažené, je téměř k neuvěření, že tak dlouho rostly nepovšimnuté v naší blízkosti.

Na základě výzkumů a srovnávání účinných látek kulturních a divoce rostoucích bylin dnes už hodnotu těchto divokých bylin známe a dokážeme ji ocenit. To ale neznamená, že jsou to univerzální léky na všechno, a už vůbec ne, že bychom je měli všude sklízet ve velkém nebo denně konzumovat větší množství.
Právě naopak. Česnek medvědí, řeřichu, pampelišku atd. konzumujte raději v malém množství.

Oblíbené jedlé divoké rostliny
Sedmikráska chudobka (Bellis perennis): čerstvé listy a květy jako ozdoba na pečivo, na čerstvý sýr a listové saláty.
Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria): jemně nasekané listy do salátů, bylinkového másla, pesta a polévek; čaj z bršlice kozí nohy (dva šálky denně) zmírňuje bolesti při revmatu, dně
a artritidě
Popenec obecný (Glechoma hederacea): mladé listy a výhonky (na jaře před květem) do salátů, zeleninových polévek, pokrmů z brambor a bylinkového másla.
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale): mladé listy jako salát, do bramborového salátu, zeleninových pokrmů nebo nadrobno nakrájené do míchaných vajec či čerstvého sýra.
Šťovík kyselý (Rumex acetosa): mladé listy do jarních salátů.
Vedle značného množství vitaminu C obsahuje šťovík i kyselinu šťavelovou, která může při nadměrné konzumaci vést
k poškození ledvin. Proto šťovík nekonzumujte denně nebo ve velkém množství. Vařením se kyselina šťavelová odbourává.

Ne všechny divoce rostoucí rostliny jsou jedlé
Navzdory veškeré popularitě a pozitivním vlastnostem bychom divoce rostoucí byliny nikdy neměli svévolně konzumovat ve velkém. To by mohlo být fatální. Kromě toho je velmi důležité, abyste všechny divoké rostliny, které používáte na jídlo nebo na ochucování pokrmů, dokázali bezpečně identifikovat a abyste uměli poznat i ty, které jsou jedovaté. Například česnek medvědí je často zaměnitelný s listy konvalinky nebo s ocúnem (obě tyto rostliny jsou prudce jedovaté!). Ten, kdo si není jistý, nebo ještě nemá dostatek zkušeností, by se měl řídit nejen podle knih, ale měl by se rozhodně zúčastnit bylinkových vycházet s profesionály, které nabízejí některé instituce od jara do podzimu. Termíny takových akcí lze najít v místním tisku a řada institucí nabízí i příslušné kurzy - vzdělávacích instituce a regionální spolky, bylinkové akademie.

Zdroj: Bylinková radost (ursula Braun-Bernhart), nakladatelství Grada

Související články

Kořen pampelišky a léčba rakoviny

18.5.2016 00:01

Jak pečovat o bylinky v průběhu roku

11.5.2016 00:01

Kopřiva a náš mozek

14.4.2016 00:01

Bylinky na spálení či poštípání

20.8.2015 00:01

Vyrobte si kopřivovou tinkturu pro zdravé a krásné vlasy

19.5.2015 00:01

Jarní salát se sedmikráskami, šťovíkem a pampeliškou

3.4.2015 00:01

Přírodní pomoc při svědivé vyrážce

2.2.2015 00:01

Bylinky proti poruchám erekce

5.9.2014 00:01

6 bylin a koření podporujících hubnutí

4.9.2014 00:01

Recepty na 4 zdravé a lehké letní pokrmy s bylinkami

9.7.2014 00:01

3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01

Heřmánek pravý a jeho léčivé účinky

26.7.2013 00:01

Bylinky a potraviny při krvácení z dásní

2.7.2013 00:01

Přírodní prostředky pomáhající při radiačním ozáření

4.1.2013 00:01

10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady

8.6.2012 00:01

Pampeliška proti rakovině

30.4.2012 00:01

Plané byliny a zelené natě

25.4.2012 00:01

Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka

12.5.2011 00:00

Na jaře posilněte svá játra

14.4.2011 00:00

Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00

Posilněte zadarmo své zdraví

4.3.2011 00:00

Domácí bylinková lékárnička

7.7.2010 00:00

Deset tipů pro ekologický boj s plevelem

1.7.2010 00:00

Což takhle dát si trochu jiný špenát?

7.4.2010 00:00

Česnek medvědí

2.4.2010 00:00

Krásný trávník nebo ekologická katastrofa?

4.8.2009 00:00

Vyrobte si zelený nápoj pro zdraví

15.5.2009 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Jedy v zemědělství

21.3.2006 00:00

Kudzu - plevel jako pomocník pro alkoholiky a kuřáky

24.6.2005 00:00

Potraviny pro zdravá játra

7.2.2005 00:00

Jak podpořit zažívání

27.3.2002 00:00

Využití kopřivy v lidovém léčitelství

12.3.2001 00:00

Aloe, cibule, česnek, okurka a další byliny v indiánské medicíně

7.3.2001 00:00

Přidat komentář

 
* *