
Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky. Účinná látka kapsaicin má mnohé pozitivní zdravotní účinky.
1. Protizánětlivé účinky - kajenský pepř má schopnost zmírňovat podráždění žaludku, vředy, bolesti v krku, spastický a dráždivý kašel a průjem.
2. Působí proti chřipce a nachlazení - kajenský pepř pomáhá rozpouštět a uvolňovat hlen. Jakmile hlen začne opouštět tělo, úleva od příznaků nachlazení obvykle následuje.
3. Anti-mykotické účinky - z výsledků jedné studie vyplynulo, že kajenský pepř může účinně zabránit tvoření houbových patogenů Phomopsis a Collectotrichum.
4. Prevence bolestí hlavy - to může souviset se schopností pepře simulovat bolest v jiné oblasti těla, a tak odvrácení pozornosti mozku na novou oblast. Po této počáteční reakci na bolest, mají nervová vlákna vyčerpanou substanci P (má neuropřenašečovou funkci) a vnímání bolesti je zmenšeno.
5. Antialergení působení - kajenský pepř dokonce může pomoci zmírnit alergie.
6. Podporuje trávení - stimuluje trávicí trakt, zvyšuje tok a produkci enzymů a žaludečních šťáv. To pomáhá tělu metabolizovat potraviny (a toxiny). Kajenský pepř je také užitečný pro zmírnění střevní plynatosti. Stimuluje střevní peristaltiku k pohybu, napomáhá jak asimilaci, tak vylučování.
7. Působí proti zarudnutí - to z něj činí skvělou bylinu při mnoha chronických a degenerativních chorobách.
8. Pomáhá produkovat sliny - kajenský pepř stimuluje produkci slin, což je důležité pro zdravé zažívání a udržení optimálního zdraví ústní dutiny.
9. Nápomocný proti krevním sraženinám - kajenský pepř pomáhá také snížit aterosklerózu, podporuje fibrinolytické aktivity a tlumí faktory, které vedou k tvorbě krevních sraženin, což může pomoci snížit riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
10. Podpora detoxikace - kajenský pepř je známý oběhový stimulant. To také zvyšuje funkce lymfatického a trávicího systému. Tím, že ohřívá tělo, přirozený proces detoxikace je zjednodušen. Kajenský pepř také způsobuje pocení, což je další důležitý proces detoxikace. V kombinaci s citronovou šťávou a medem, je čaj z kajenského pepře vynikající ranní nápoj pro celkový tělesný detox.
11. Působí proti bolesti kloubů - extrémně vysoký obsah látky zvané kapsaicin, způsobuje dočasnou bolest na kůži, což vysílá chemické posly z pokožky do kloubu, které nabízejí úlevu pro bolesti kloubů.
12 . Anti-bakteriální vlastnosti - kajenský pepř je vynikající konzervační látka a byl tradičně používán, aby se zabránilo kontaminaci potravin bakteriemi.
13. Možné protirakovinové působení - studie provedené na Loma Linda University v Kalifornii zjistili, že kajenský pepř může pomoci předejít rakovině plic u kuřáků. To může opět souvicet s vysokým množstvím kapsaicinu, látky, která by mohla pomoci zastavit tvorbu tabákem vyvolaných nádorů plic. Jiné studie také prokázaly podobnou reakci kajenského pepře vůči nádorům jater.
14. Podporuje hubnutí - vědci z univerzity Laval v Quebecu zjistili, že účastníci, kteří si dopřávali kajenský pepř na snídani, měli menší chuť k jídlu, což vedlo k menšímu příjmu kalorií po celý den. Kajenský pepř též skvěle podporuje metabolické funkce a pomáhá tělu při spalování přebytečného množství tuků.
15. Podporuje zdraví srdce - kajenský pepř pomáhá udržovat normální krevní tlak. Rovněž vyrovnává v těle hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.
16. Prostředek na bolest zubů - kajenský pepř je vynikající prostředek proti onemocnění zubů a dásní.
17. Lokální prostředek - jako obklad se kajenský pepř používá k léčbě hadího uštknutí, revmatismu, vředů, ran a lumbaga.
Zdroj: http://curejoy.com
Přidat komentář