
Borůvka je bohatě rozvětvený keřík dorůstající až do výšky 50 cm. Roste zejména na kyselých půdách v podrostu jehličnatých nebo bukových lesů a na horských skalnatých úbočích až po vysokohorské pásmo.
Sběr a úprava
Sbírají se listy a plody. Listy se sbírají od června do září trháním nebo sdrhováním z větviček bez květů. Suší se ve vzdušném prostoru i na slunci nebo v umělých podmínkách při teplotě do 40 C. Dozrálé plody se sbírají ručně nebo speciálním česákem a rychle se suší nejlépe v umělých podmínkách při teplotě do 40 °C. Šetrnější je však ruční sběr plodů, při kterém se nepoškodí ani plody, ani mateřské rostliny. Plody lze úspěšně uchovávat i zmrazené.
ÚČINNÉ LÁTKY
Listy obsahují až 11 % tříslóvin, flavonoidy, glykosidy, kyselinu olejovou, ursolovou a chinovou, vitamin C, karoteny, silici a další. Plody obsahují třísloviny, kyselinu jablečnou a citronovou, pektin, karoteny, arbutin, antokyany, vitaminy B a C, inositol a další.
Léčivé účinky
Borůvka má stahující a protizánětlivé účinky. Používá se zejména:
- při průjmových onemocněních dětí i dospělých
- při léčbě cukrovky,
- při zánětech močového měchýře a krku,
- při některých kožních onemocněních.
Použití „
Zápar
Připraví se z 5 g nakrájených suchých plodů nebo z jedné lžíce listů, které se ponechají vyluhovat v 200 ml vroucí vody. Užívá se třikrát denně před jídlem při zánětech trávicích cest, močového měchýře, při průjmu i cukrovce. Odvar
Tři lžíce suchých plodů se vaří v jednom litru vody asi 15 minut. Odvar se používá jako podpůrný lék ke snižování hladiny cukru v krvi, podobně jako lusky fazolu. Používá se i při průjmech dětí.
Čerstvé plody
Mohou se použít při střevních potížích spojených s průjmem. Podobně lze žvýkat a polykat i suché plody. Čerstvé plody jsou i bohatým zdrojem vitaminů.
Čerstvá šťáva
Z plodů slouží k potírání ekzémů a lupénky, léčí rýmu a zředěná vodou poslouží jako klůk- tadlo při zánětech ústní dutiny a krku.
Poznámky
Příbuzný druh borůvky brusinka obecná (Vaccinium vitis-idaea) je také velmi cenná léčivá rostlina. Je to stálezelený keřík, jehož červené plody bobule jsou vyhledávaným ovocem podobně jako plody borůvky černé. V lidovém léčitelství se využívají listy a plody při zánětech močových a žlučníkových cest, k zastavení průjmu a k podpoře trávení. Plody se využívají i při paradontóze a nedostatku vitaminů. Z plodů borůvek a brusinek se připravují výborné a zdravé kompoty, mařmelády a jiné zavařeniny, které se díky přítomnosti přírodní kyseliny benzoové téměř nekazí.
Zdroj: Babiččina lékárna nad zlato
Komentáře (3)
- odpovědět
Srp 15, 2013- odpovědět
Srp 19, 2013- odpovědět
Srp 19, 2013Přidat komentář