Reklama

Oslaďte si zdravě život! - Stevia rebaudiana Bertoni

Možná jste o ní již také slyšeli. Říká se jí stévie, sladká tráva nebo třeba medové lístky. Píše se o ní jako o zázračné rostlině, o sladidle nového tisíciletí.

Jak to tedy se stévií je? 

Hned na začátku je potřeba říct, že v mnohých zeměpisných oblastech není žádnou novinkou. Již jihoameričtí Indiáni znali vlastnosti této rostlinky. Stévie, celým jménem  Stevia rebaudiana Bertoni pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraguají. Zdejší indiáni ji používali jako sladidlo, ale také jako léčivou bylinu, třeba na pálení žáhy, cukrovku, na dezinfekci úst a jako prevenci proti zubnímu kazu, stejně jako na řadu dalších zdravotních problémů. Pro Evropany rostlinku objevil a popsal botanik Moisés Santiago Bertoni již v roce 1887. Na konci sedmdesátých let dvacátého století se stéviovým sladidlem začalo sladit v Japonsku a odtud se toto sladidlo rozšířilo do celé jihovýchodní Asie. Evropa zůstávala až do nedávné doby skeptická a sladidlo jen s výjimkou Francie nepovolila používat. 

Proč je stévie tak zajímavá? 

Stevia rebaudiana je subtropická rostlinka dorůstající výšky 65-80 cm. A dá se dnes celkem snadno koupit přes internet a řada lidí ji také pěstuje za oknem. Má ráda světlo, teplo a vlhko. Jejími lístky si můžete osladit čaj, ale i další nápoje nebo jídla. Lze je používat čerstvé, mražené i sušené. Čerstvé obsahují kromě stevizoidů také relativně vysoké množství vitamínů (A, C, E, B, K), minerálních látek (fosfor, vápník železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík), antioxidantů, které pomáhají preventivně chránit naše cévy před kornatěním a náš organismus před zhoubnými nádory a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Mnohem zajímavější je však obsah látek, které dodávají sladkou chuť, takzvané steviol-glykosidy. 

Reklama

Z potravinářského hlediska jde o nekalorické sladidlo z přírodního zdroje, které má přibližně 200 až 300x vyšší sladivost než klasický řepný cukr. Jde o naprosto nezávadné sladidlo z přírodního zdroje, které nemá například od jiných ani projímavé účinky při nadměrné konzumaci. Navíc stévie nezvyšuje hladinu krevního cukru, naopak, zdá se, že ji pomáhá dokonce stabilizovat, je tedy vhodná i jako alternativa cukru pro diabetiky. Extrakt ze stévie, tedy koncentrovaný steviol-glykosid  (také nazýván Rebiana), nebo její lístky, se tedy dají používat místo klasického cukru. Lze ji použít i na pečení, vzhledem k tomu, že si své vlastnosti uchovává i při teplotách až 250oC.

 Srovnání sladivosti 

1 čajová lžička cukru = lístek stévie velikosti 1/8 čajové lžičky = několik zrnek stéviového koncentrátu

1 hrnek cukru = 2 rovné čajové lžičky stéviových lístků = 1/4 čajové lžičky stéviového koncentrátu

1/2 čajového šálku cukru =  lístek stévie velikosti 1/2 čajové lžičky = špetka stéviového koncentrátu 

„Jak se dlouhodobě ukazuje, umělá sladidla preferu­jí lidé podle individuálně vnímané chuti. Stévie, je podle mého názoru, vítaným rozšířením spektra umělých sladidel, zejména pak pro pacienty s diabetem,“ říká prof. MUDr. Milan Kvapil, přednosta interní kliniky v Motole a dodává: „stévie je v posledních letech podrobně analyzo­vána, obsahuje řadu zajímavých látek a má také velmi zajímavé účinky jako například snižování krevního tlaku.

Evropská komise schválila koncem listopadu 2011 stévii jako sladidlo do potravin a nápojů a díky tomu se výrobky s jejím obsahem mohou od dubna objevovat i v České republice (například Nestea zelený čaj s broskví). 

Odborníci však upozorňují na to, že reálným řešením není jen samotné snižování kalorií v nápojích a jídlech. „Lidé by mohli snadno podlehnout iluzi, že pak mohou vypít a sníst kolik chtějí. Řešením je samozřejmě rovnováha mezi dostatkem pohybu a racionálním jídelníčkem, jehož součástí pak mohou být i potraviny a nápoje se stéviovým sladidlem,“ upozorňuje odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.

Reklama

Komentáře

Diabetik (Čt, 26. 7. 2012 - 20:07)
Souhlas. Lístky jsou nasládlé a jinak chuti nevalné. Tudy cesta rozhodně nevede.
Kaila (Ne, 29. 7. 2012 - 13:07)
Stévii pěstuji několik let.Používáme jí za syrova i sušenou do čajů či jen tak rozkusat pro desinfekci úst.Jde o to si na chuť zvyknout......tudy cesta tedy vede,ale jen pro ty co chtějí...
fanka (Ne, 5. 8. 2012 - 09:08)
Lístky mají nepříjemnou chuť,to je fakt.I pěstování je problematické,pokud nemáte zimní zahradu.I mezi výrobci sladidla ze stévie je velký rozdíl.Já používám tuto,i na pečení a jsem s ní spokojená

http://www.raciovyziva.cz/produkt/diabeticke-potraviny/stevie-bellanatur-200g/

Mi byla kdysi doporučena a jsem za to ráda.
Terka (Pá, 10. 8. 2012 - 18:08)
Lístky mají nepříjemnou...Dobrý den, rovněž používám taky tento cukr a s ostatními produkty ze stévie se nedá srovnat. Mohu taky jen doporučit. Vypadá jak cukr krystal a chutná jako hroznový cukr.
Raskenius (Pá, 21. 9. 2012 - 16:09)
Lístky mají nepříjemnou...No stevii také používám, ale u toho vašeho pytlíčku je jeden problém není to čistě Stevia je tam - fermentací získaný polyol Erythrytol - Což podle mých zkušeností je ho tam tak skoro 90 procent obsahu a jen ten zbytek je Stevia
Mary (Pá, 21. 9. 2012 - 18:09)
Sehnala jsem stévii sušené lístky- německé výroby, a český dovozce tam přidal vtipnou samolepku: "Použití pro tělovou a dentální kosmetiku. Jako potravina pouze mimo země EU." Takže v Německu si stévii přisypu do čaje a vypiju, ale v ČR si s tímtéž nanejvýš vypláchnu pusu. To je jen takový malý příklad, jak EU nemůže fungovat!!
ferdinand.kosk… (Ne, 12. 1. 2014 - 16:01)
Vážení důvěřivci! I já se mezi Vás počítám. Zda-li si chcete koupit přes internet něco z reklam pro Vaše zdraví,dovolím si Vás před tímto velice vážně varovat!At již to bude zázračná STEVIE či extrakt ze ZELENE KAVY,v tom případe bych Vám doporučl nákup tohoto zboží třebas v NORMě či u jiných prodejců,kde Vám prodají totéž 10x levněji!Učinek to ale bude mít v obou případech stejný,čili žádný!-Bohužel.Kdo nevěří at tam běží-já Vás varoval.Hi-F.K.
! (Čt, 29. 1. 2015 - 08:01)
Běž už s tou reklamou na maltitol do řiti, cpeš do pod různými záminkami do všech diskusí.
radulka (Pá, 10. 8. 2012 - 22:08)
To mi připadá snazší...tím, že slazení není zdravé, jsem taky pro nesladit a ne hledat náhražky :-(
kolivanka (Čt, 26. 7. 2012 - 20:07)
Je to jen reklamní a komerční trik. Pěstovala jsem stévii a sladit se s ní dala jen káva, protože třeba čaj s ní měl velmi nepříjemnou pachuť. Rovněž sladidlo se stévie není žádný zázrak, ta pachuť tam zůstává. A že jeden lístek nahradí lžičku cukru? Naprostý nesmysl!
kolivanka (Ne, 29. 7. 2012 - 17:07)
To mi připadá snazší odvyknou sladké chutí úplně, než si zvykat na nechutnou příchuť toho sena.
Reklama