Přírodní prostředky pro optimální hladinu krevního cukru

Na správné působení inzulinu a na hladinu glukózy v krmi mohou mít vliv různé vitamíny, minerály i bylinky.

 

Inulín prášek je přírodní vláknina získávaná z čekanky, sladidlo a prebiotikum. Pomáhá k rozvoji přirozené střevní mikroflóry a správnému fungování střev, hubnutí a udržování stabilní hladiny krevního cukru.

Hořčík je nezbytný pro regulaci mnoha buněčných funkcí a metabolických reakcí. Funkce inzulínu je závislá na hořčíku, protože je zodpovědný za aktivaci inzulinových receptorů. Dosavadní výzkumy naznačují, že příjem hořčíku pacienty s diabetem je často nižší než doporučované množství. Nízké hladiny hořčíku mohou mít vliv na rozvoj komplikací diabetu 2. stupně.

Momordica Charantis (hořká okurka). Účinnou látkou je charantin (triterpenoid), polypeptid P označovaný též jako p-inzulin (protein podobný hovězímu inzulinu a napodobující účinek skutečného inzulinu).  Obsahové látky působí současně na více místech – stimulují periferní a kosterní svaly k využití glukózy, snižují střevní vychytávání glukózy, inhibují glukoneogenní enzymy a regenerují β-buňky slinivky břišní (pankreatu).
Účinek charantinu při snižování hladiny glukózy v krvi byl v porovnání s účinkem tolbutamidu (derivát sulfonylurey 1. generace) vyšší. Ve srovnání s metforminem 1000 mg vykazoval účinek nižší.

Kyselina alfa lipoová (ALA) je silný antioxidant, který neutralizuje škodu způsobenou volnými radikály. Pro diabetiky je důležitá tím, že zvýšuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá při transportu cukru do buněk, čímž se snižuje hladina krve. Jako antioxidant kyselina alfa-lipoová snižuje oxidační stres působícímožné komplikace diabetu, jako je například poškození nervového systému, onemocnění srdce či diabetická retinopatie.

Extrakt z pískavice řecké seno (Fenugreek) obsahuje saponiny – sloučeniny snižující cholesterol, cukr a tuk v krvi. Saponiny též snižují riziko krevních sraženin. Pískavice dále obsahuje antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny. Hlavní hypoglykemické účinky pískavice se připisují 4-hydroxyisoleucinu – aminokyselině obsažené v rostlině stimulující produkci inzulínu ve slinivce břišní.

Extrakt ze zeleného čaje obsahující polyfenoly - katechiny, které snižují hladinu cholesterolu v organismu. Účinek zeleného čaje na metabolismus cukrů je zatím méně jasný. Antioxidační účinky polyfenolů v čaji se mohou uplatnit v prevenci onemocnění srdce a cév, což je u diabetiků velmi významné.

Zinek podporuje účinek inzulinu a tím ovlivňuje glykémii.

Vitamín B6 (pyridoxin) je důležitý pro správnou funkci cukrů, tuků a bílkovin v těle. U nově diagnostikovaných diabetiků je prokázáno, že mají nedostatek vitamínu B6. V kombinaci s dalšími vitamíny skupiny B (hlavně B1 a B12) má příznivé účinky na poškození periferních nervů (diabetická neuropatie). Společně s kyselinou listovou a vitamínem B12 se účastní na snižování hladiny homocysteinu - zvýšené množství je riziko pro srdeční onemocnění a jiné cévní poruchy.

Chrom pikolinát - S dostatečným množstvím chrómu může tělo účinněji využívat inzulin a snižovat u diabetiků  hladinu cukru v krvi.

Firma Solgar vyvinula doplněk stravy Solgar Gold specifics Glukózový faktor s obsahem všech výše uvedených látek.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

Přidat komentář

Reklama

Reklama