Reklama

Sušení bylin

Byliny před sušením nemyjeme, ale na?sekáme je nadrobno. Nasbíraný materiál rozložíme v tenké vrstvě na plátno nebo nepotištěný papír a co nejrychleji ho usušíme ve stínu nebo ve vzdušných, teplých prostorách (na půdě).

U kořenů, kůry nebo velmi šťavnatých částí rost­lin bývá často vhodné sušení umělým teplem. Teplota však při tom nesmí překročit 35 °C. Kořeny, které důkladně umyjeme, jmelí a vrbovku bychom měli nejraději před sušením nasekat.

Jen dobře usušené byliny, které při zlomení praskají, můžeme uchovávat na zimu. K tomu se nejlépe hodí sklenice nebo uzavíratelné krabice. Nepoužívá­me plastové nádoby ani plechové dózy! Byliny chráníme před světlem (pou­žíváme sklenice z barevného, nejlépe zeleného skla).

Dělejte si zásobu jen na jednu zimu! Byliny časem ztrácejí svou léčivou sílu. Každý rok nám přinese nové požehnání léčivých bylin.

Zdroj: Maria Treben - Moje léčivé ostliny, nakladatelství Eminent

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama