Touha po tučném jídle vzniká již v děloze
Během laboratorních testů sledovali dvě skupiny krys, z nichž v jedné získávaly 50 procent kalorií z rostlinných tuků a v druhé to bylo jen 20 procent.
Když se jim narodila mláďata, byli potomci samic s tučnou stravou tlustší a vyhledávali tučnější potravu než mladé krysy z druhé skupiny.
Touha po tučném může mít podle expertů svůj původ v mozku.
Mozek "tučných" krys měl zvětšenou oblast pro příjem potravy, což je podle odborníků důsledkem zvýšené hladiny triglyceridů.
"Zjistili jsme, že pokud je plod v děloze vystaven působení tučné stravy, vytváří si v mozku neurony, které později vyvolávají chuť na tučné jídlo a během života nemizí," vysvětluje doktorka Sarah Leibowitzová z Rockefelerovy univerzity v New Yorku.
Studie jejího týmu byla zveřejněna v časopise Journal of Neuroscience.
Zdroj: Plus
Komentáře