Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

MAITAKE - sírovec - houba s protirakovinovou aktivitou

Maitake je japonský název pro jedlou a chutnou houbu, Grifola frondosa, mezi houbaři v Americe známou jako sírovec. Roste v trsech na zemi a u kořenů stromů nebo pařezů. Jeho trsy připomínají načechraná ocasní pera slepice v hnízdě (název v originále hen-of-the-woods/lesní slípka). Japonské jméno znamená "tancující houba", asi proto, že lidé tančili radostí, když tuto vzácnou a ceněnou houbu našli.

Najít velký sírovec - někdy váží až 50 kg - může být skutečným důvodem k oslavě, nejen proto, že se jedná o velké množství vybrané divoké houby, ale i proto, že jde o neobyčejně dobře prodejný druh zboží v ceně dvaceti dolarů za libru (cca 0,5 kg) a více. Italové ji rádi používají při přípravě omáček k těstovinám nebo ji po předvaření nakládají do marinád z oli­vového oleje a vinného octa. Bohužel není divoce rostoucí sírovec běž­ný, přestože plodí po mnoho let na stejném místě.

V roce 1965 napsal japonský houbařský mistr: "Špičkoví houbaři hledají maitake. Chodí na svá vlastní tajná místa a několik dní tráví hledáním maitake a sní o šťastné náhodě. Ti, kdo sbírají maitake, ostatním své tajné místo neprozradí. Pokud najde houbař místo, kde může nasbírat více než 10 kg maitake, našel "ostrov pokladů". Do smrti o svém tajném místě nikomu neřekne. Místo jen těsně před smrtí označí v poslední vůli pro svého nejstaršího syna. Někteří dokonce zemřou, aniž by je prozradili vlastnímu synovi nebo rodině ... "

Začátkem osmdesátých let se všechno změnilo, protože japonští vědci objevili způsob, jak pěstovat maitake v pilinách. Kultivovaná houba se dnes za rozumné ceny prodává v obchodech po celém Japonsku. Pěstitelé hub v naší zemi s ní právě začínají experimentovat. Kultivovaná houba vypadá jako kytice květin v odstínu šedé a šedohnědé, jenom je oproti květinám tvořena mnoha vzájemně se překrývajícími houbovými kloboučky vějířovitého tvaru. Spodní stranu mají kloboučky bílou a místo lupínků se honosí droboučkými póry.

Grifola patří mezi choroše, vyznačující se právě póry tvořícími výtrusy. Choroše nejsou toxické, ale jen několik z nich je jedlých. Většinou se jedná o tuhé, dřevnaté druhy rostoucí jako konzoly nebo poličky na živých stromech nebo pahýlech stromů mrtvých. Na západě se o choroše zajímají hlavně lesní patologové, protože jsou důležitou příčinou hniloby jádra živých stromů a významným činitelem rozkládajícím stromy mrtvé a umírající. Na Dálném východě je však mnoho z chorošů vysoce ceněno pro své léčivé účinky, zvlášť ve třídě vyšších léků, tonik a všeléků, které zvyšují odolnost a prodlužují život.

Tradiční čínští lékaři sírovec nepoužívali, ale používali mnoho jeho příbuzných, včetně velmi blízké příbuzné Polyporus umbellatus neboli zhu ling. Moderní testy ukázaly, že zhu ling má protirakovinové a imunitu podporující vlastnosti vyplývající z obsahu polysacharidů. Japonští vědci dnes testují s působivými výsledky i podobné účinky sírovce. výtažky ze sírovce jsou ve skutečnosti mnohem slinějšími protirakovinovými a imunitu podporujícími činiteli než kterákoliv jiná léčivá houba doposud testovaná. V kombinaci s chemoterapií zvyšují účinnost nižších dávek západních léků a zároveň chrání imunitní systém před toxickým poškozením. Doufám, že začnou tuto houbu ve své fu zheng terapii používat i čínští lékaři. Výtažky z maitake také vykazují účinky proti HIV a hepatitidě i vysokému tlaku.

Dokud u nás na trhu nebudou kultivované sírovce - což by nemělo trvat dlouho, protože se lehce pěstují, neobyčejně dlouho si uchovávají svěžest a mají pevné složení a dobrou chuť -, budete si muset v obchodech se zdravou výživou kupovat tablety a kapsle s jejich výtažky. Tyto produkty dnes na trh dodává několik firem, jež používají materiál importovaný z Japonska. Ceny jsou vysoké, ale jakmile se ujme domácí kultivace, měly by klesnout.

Doplňky ke stravě s obsahem sírovce doporučuji lidem s rakovinou, AlDS a dalšími imunitními problémy i pacientům se syndromem chronické únavy, chronickou hepatitidou a nemocemi ze životního prostředí, které mohou představovat toxické přetížení.

Jakmile budou k sehnání čerstvé sírovce, doporučuji je pravidelně přidávat do stravy.

Zdroj: Andrew Weil, M.D. - Spontánní vyléčení, nakladatelství Alternativa

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Alka
    Alka (anonym)

    Že je sírovec velice chutný, tak to už jsem si vyzkoušela, ale všechno to, co jsem si přečetla je pro mne novum. Je to obdivuhodná chorošovitá houba a díky za nové poznatky, které jsem tady načerpala!

    Kvě 21, 2009
  • Obrázek uživatele František Severa
    František Severa (anonym)

    Grifola frondosa je latinské jméno pro houbu, jejíž český název je trsnatec lupenitý a japonský maitake a na kterou se vztahuje obsah tohoto titulu. Sírovec žlutooranžový lat. Laetiporus sulphureus je sice taktéž jedlá dřevokazná houba ale v souvislosti s obsahem tohoto titulu je uvedena omylem.

    Zář 25, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama