
Máta patří k nejmocnějším bylinám. Už středověký herbář praví: Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu a je v každém čase zdráv. U nás je máta určitě jednou z nejčastěji pěstovaných bylinek. Navíc je nenáročná, doslova se o ní dá říct, že roste jako z vody.
Název máta je odvozen z latinského slova >>mente<< neboli myšlení, protože se věřilo, že máta stimuluje činnost mozku. Mattioli - italský lékař, který od roku 1554 působil v Praze - o mátě napsal: Máta vzbuzuje žádost tělesnou a utvrzuje všechny údy. Vůně mátová posiluje mozek i paměť, působí dobrou mysl a dává chuť k jídlu. Dnes se používá jako prostředek, který stimuluje proudění krve do hlavy, posiluje paměť, soustředění, osvěžuje a vyvolává kreativitu a tvůrčí inspiraci a zlepšuje náladu. Pití mátového čaje působí i jako uklidňující prostředek při silných psychických výkyvech, bolestech hlavy a při nespavosti.
Máta patří k nejčastěji užívaným bylinkám, její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi, jako je bolest žaludku, nadýmání, kolika, nevolnosti, svíravý průjem a křečovitá zácpa. Stimuluje také játra a žlučník. Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení. Pokud si ho dáte po tučném jídle, kdy je vám >>těžko<
Máta provoní omáčky, polévky, saláty a nápoje, přidává se i k pečenému či grilovanému masu a rybám. Hodí se rovněž do tvarohových pomazánek, dresinků a omáček, bylinkového másla a k ochucení rýže.
Lístky máty přidávejte až ke konci vaření. Dodají čistou a svěží chuť asijským, arabským a řeckým specialitám. Báječně zvýrazní i chuť luštěnin, okurky, kozího sýra, melounu, krevet, telecího, jehněčího a drůbežího masa, koření se jí i ryby a mleté maso.
Lze ji přidávat i do různých sladkostí - krémů, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů, mátovými listy se zdobí různé poháry a nápoje. Labužníkům je určený tip: do palačinkového těsta vmíchejte lžíci nasekaných lístků máty.
Mátový čaj - nápoj pro chytré hlavy
2 lžičky sušených listů máty, 500 ml vody
Mátu dejte do vody, nechte krátce přejít vai a pijte po malých dávkách po celý den.
Vyzkoušet můžete i marocký mátový čaj, který připlavíte ze zeleného čaje s čerstvými nebo sušenými lístky máty.
Povzbuzující a osvěžující nealkoholické mojito
10 čerstvých lístků máty, 1-2 lžičky cukru (nejlépe přírodního), ledová tříšť, sodovka, limetková či citronová šťáva
Lístky máty a cukr lehce rozmačkejte ve sklenici, přidejte rum, citrónovou šťávu, ledovou tříšť, dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citronu.
Zdroj: Jarmila Mandžuková - Kniha pro váš mozek, nakladatelství Start
Komentáře (6)
- odpovědět
Kvě 13, 2014- odpovědět
Srp 29, 2014- odpovědět
Bře 28, 2017- odpovědět
Bře 29, 2017- odpovědět
Pro 16, 2020- odpovědět
Led 12, 2021Přidat komentář