
Je to cenná, krásná, osobitá a velmi užitečná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila po celém kontinentě. Do Evropy byla dovezena conquistadory a zabydlela se na Pyrenejském poloostrově a posléze po celém Středozemí, na Blízkém Východě, v Africe, Indii, Číně a Oceánii. Její léčebné působení je velmi široké včetně snižování hladiny cukrů a tuků v krvi. Jak vždycky tvrdili Indiáni, nopál je zřejmě božská rostlina.
Nopál je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus opuncii.
Složení:
- Více než 90% čerstvého nopálu tvoří voda.
- Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitaminů B a C, je 15% objemu vyschlého nopálu tvořeno vlákninou.
- V nopálu najdeme 17 aminokyselin (z 22, které v celé přírodě najdeme), z nichž 8 je základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu, a musí být proto obsažena v potravě.
- Vyschlý nopál má nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.
Z léčebných vlastností nopálu:
1) Účinkuje proti žaludečním vředům a žaludečně-střevním potížím:
Rostlinná vláknina a sliz nopálu usměrňují přebytek žaludečních sekrecí, přičemž chrání stěny zažívacího traktu. Tyto vystlávací a obalovací účinky opravňují používat nopál k prevenci trávicích problémů, způsobených například požitím koření, aspirinu a jiných dráždidel...
2) Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen):
Aminokyseliny a vláknina, stejně jako antioxydanty obsažené v nopálu (především vitamin C a betakarotény), zvyšují odolnost tepen a omezují tvorbu zárodků arteriosklerózy, což mírní riziko kardiovaskulárních nehod.
3) Působí proti výstřelkům spjatým s naším životním stylem:
Nopál obsahuje rovněž vitaminy (A, B1, B2, B3, C), minerály (Ca, Mg, Na, K, Fe) a vlákninu (lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákna obsažená ve slizu) nepomáhající játrům ale i organismu jako celku bránit se škodlivým vlivům volných radikálů.
4) Účinkuje proti úzkosti:
Nopál má tu pozoruhodnou vlastnost, že vyrovnává nervový systém. Stresovanému organismu přináší klid a pohodu. Podle aktuální hypotézy vědců je tato schopnost spojena s přítomností berberinu.
5) Těhotným ženám:
Přestože se nopál pro jistotu dětem a těhotným ženám nedoporučuje, je myslím důležité říci, že u Aztéků požívaly těhotné ženy nopál ve všech jeho formách, protože z něj jeho nutriční a vitaminová bohatost činí nejlepší posilující a výborný mlékotvorný prostředek.
6) Působí proti hyperglykémii (zvýšenému množství cukru v krvi):
Většina vědeckých studií věnovaných nopálu dokazuje jeho účinnost při léčbě cukrovky typu II. Nopál díky své vysoké hustotě vlákniny skutečně snižuje a zpomaluje asimilaci molekul cukru, a to jak na úrovni žaludku, tak i střev, což způsobuje snižování hladiny cukru v krvi. Nopál také zvyšuje citlivost a míru inzulínu v krvi (tzv. insulin-like efekt). Lékařské studie ukazují, že užijeme-li samotný nopál bez jídla, vyvolá insulin-like efekt hypoglykemický vrchol zhruba 4 až 6 hodin po požití nopálu u diabetiků typu II i lidí cukrovkou nestižených.
7) Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu):
Nopál způsobuje v krvi snížení hladiny:
- cholesterolu jako celku
- triglyceridů
- (špatného) LDL-cholesterolu.
Důležitá poznámka:
Je třeba zdůraznit, že nopál vytváří tukové komplexy pouze málo (v porovnání například s chitosanem), a proto nedochází k snížení využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E,...).8) Účinkuje proti zácpě:
Zácpa je většinou způsobena:
- nedostatkem pohybu: v naší civilizaci je totiž vše - od ovládání k televizoru přes výtahy a donášky do místa bydliště - namířeno k potlačení naší fyzické námahy.
- nedostatkem vlákniny v naší stravě a naopak jejím bohatstvím na přejemnělé potraviny (bílé pečivo, rychle vstřebatelné cukry,...)
- nedostatkem tekutin: denně je jich třeba vypít alespoň 1,5 litru.
I když vás nopál nepřinutí více cvičit, jeho obsah vlákniny je významný a budete-li jej užívat s velkou sklenicí vody nejméně dvakrát denně, přinese vám alespoň nezanedbatelný přídavek v podobě 0,4 litru denně. A těch dvou sklenic vody se kromě toho budete muset nějak zbavit, takže pokud máte kancelář daleko od toalet, budete mít o něco více pohybu.
Jaké druhy vlákniny nopál obsahuje?
1. Nerozpustné:
Vstřebávají vodu a přitom usměrňují střevní pochody, což vyrovnává celkovou průchodnost střev. Tato nerozpustná vláknina navíc vytváří komplexy volných radikálů pocházejících z trávení a ochraňuje nás tím před škodlivými účinky těchto radikálů na naše zdraví.2. Rozpustné:
Přispívají k ustalování doby, kterou trvá průchod střevy. Takto upravená doba způsobuje, že zbytkové toxiny i volné radikály zůstávají v kontaktu se stěnou střev kratší dobu.Nopál je proto skvělou přírodní alternativou, jak dosáhnout vyrovnané průchodnosti střev.
9) Napomáhá hubnutí :
Nezměníme nic na tom, že všeobecně platí následující princip: k přibývání tukových zásob a tím i váhy dochází tehdy, když množství nevyužitých kalorií převyšuje množství kalorií využitých.
Kde nopál působí?:
- Nopál v první řadě zachycením a rozpuštěním cukrů a potažmo i tuků pocházejících z naší potravy a procházejících trávicí trubicí snižuje jejich běžnou asimilaci organismem. Počet nevyužitých kalorií tedy klesá. Je přitom známo, že snížením počtu nevyužitých kalorií se podporuje hubnutí.
- Za druhé nopál obsahuje také vlákniny nerozpustné (např. na bázi ligninu), vyhlášené díky jejich schopnosti odvádět pozornost od hladu. Vstřebávají totiž vodu a natahují a zaplňují žaludek. A protože je žaludek naplněn, přichází z mozku méně stimulů hladu.
- Za třetí nopál obsahuje četné aminokyseliny, které díky velmi pestré škále nutričních prvků poskytují energii nezbytnou k tomu, aby se lidé držící hubnoucí kúru necítili unavení, a také k tomu, aby slovo dieta nebylo synonymem měknutí svalů.
- Vitaminy a minerály, které nopál přináší, optimalizují metabolické funkce našeho organismu. A když naše tělo funguje lépe, pociťuje méně únavy.
- Aminokyseliny, které nopál rovněž a ve velké míře přináší, podporují anabolismus svalstva a tedy brzdí katabolismus. Zabraňují tak tomu, aby se dieta rovnala úbytku svalstva, což je velmi důležité, protože v takovém případě se shozená kila po ukončení diety okamžitě vracejí.
- A konečně přírodní proteiny, jimiž je nopál bohatě obdařen, pomáhají tělu eliminovat přebytek vody v některých tkáních, a snížit tak v organismu její zásoby, které mohou v nejhorším případě stát u zrodu otylosti.
Nopál je jediný stoprocentně přírodní produkt, který vám umožní hlídat si současně váhu, hladinu cukru a hladinu cholesterolu.
Literatura:
- Nutritional Immunology by Jau-Fei Chen, Ph.D. (provo, Ut: Bright Ideas Press, 1995)
- "Cactus Lower Blood Glucose Levels" in Herbalgram (Spring 1989)
- Native Medicines by Khlee Keane (Alvena, Saskatchewan, Canada: published by the author).
- Medicinal Plants by Michael Moore (Santa Fe, New Mexico: Museum of New Mexico Press, 1989). Edible and Medicinal Plants of the Rocky Mountains and Neighboring territories by Terry Willard Ph.D. (Calgary, Alberta, Canada: Wild Rose College of Natural Healing, 1992).
Zpracováno dle odborných informací výrobce - Laboratoires Hédélab - Belgie
Komentáře (7)
- odpovědět
Feb 21, 2007- odpovědět
Feb 14, 2009- odpovědět
Lis 06, 2009- odpovědět
Čer 30, 2010- odpovědět
Črv 01, 2010- odpovědět
Led 16, 2011- odpovědět
Bře 15, 2012Přidat komentář