
Oregánový olej je především znám jako živina pro podporu imunity, který má široké spektrum protibakteriálních a protiplísňových vlastností. Nová studie na zvířatech prokázala, že aktivní látka oregánového oleje karvakrol může být prevencí dietou způsobené obezity.
Karvakrol moduluje geny a tlumí záněty v bílé tukové tkáni.
Vědci použily dobře zdokumentovaný model vysokotučné diety vyvolávající obezitu. Myši, které nedostávaly karvakrol, se staly obézními. Další myši dostávaly jako 0,1% diety též karvakrol. Tyto myši získaly signifikantně nižší váhu i hladinu krevních lipidů (cholesterolu a triglyceridů). Genovou anylýzou se zjistilo, že geny, které vedou k tvorbě nových tukových buněk, byly potlačeny. Též geny imunitních buněk v bílé tukové tkáni, které způsobují záněty, byly utlumené.
Klíčovou roli při nabírání váhy u některých lidí hrají imunitní buňky v bílé tukové tkáni, které přitahují další imunitní buňky a způsobují progresivní zánět. Tento problém vede k dysfunkci bílé tukové tkáně a přispívá k těžko odstranitelnému nárůstu váhy. Toto je první studie, která ukazuje, že karvakrol může pomoci vyřešit tento začarovaný kruh a obtížný problém.
Množství karvakrolu užívaného ve studii odpovídá množství oregánového oleje, co užívají lidé při posilovaní imunity.
Zdroj: wellnessresources.com
Komentáře (5)
- odpovědět
Čer 15, 2013- odpovědět
Čer 15, 2013- odpovědět
Čer 16, 2013- odpovědět
Čer 16, 2013- odpovědět
Čer 16, 2013Přidat komentář