Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

Pampeliška neboli smetanka lékařská je běžná rostlina po celém světě. Užívá se jako potravina i k podpoře jater, trávení či odstraňování otoků. Komerčně se pěstuje ve Spojených státech i v Evropě. Listy a kořeny se používají v bylinných potravinových doplňcích.

Pampeliška se tradičně používá v následujících indikacích:

zácpa (kořen)
edémy - otoky (listy)
trávicí potíže a pálení žáhy (listy i kořen)
podpora funkce jater (kořen)
těhotenství a podpora po porodu (listy i kořen)

Pampeliška se tradičně užívá jako potrava. Listy se přidávají do salátů a čajů, bílé kořeny se někdy používají jako náhražka kávy. Listy a kořeny pampelišky se po staletí užívaly k léčbě žlučníku, jater, ledvin a kloubních problémů. V některých tradičních terapiích je pampeliška považována za čistič krve a užívána při rozličných onemocněních včetně ekzémů a rakoviny. Další tradiční použití pampelišky je při edémech a zadržování vody v těle.

V jedné studii na zvířatech bylo prokázáno, že 2 gramy listů na 1 kg váhy má stejný diuretický účinek jako diuretikum furosemid. Dodnes však tento účinek nebyl ověřen v klinické studii na lidech. Jelikož otoky a edémy mohou být příznakem rozličných vážných onemocnění, měli by lidé vyhledat lékaře předtím než začnou užívat pampelišku.

Hořké sloučeniny v listech a kořeni pomáhají podporovat trávení a jsou mírně projímavé. Tyto hořké látky též podporují produkci žluči v žlučníku a odtok žluče z jater. Proto jsou pampelišky doporučovány některými bylinkáři lidem s nedostatečnou funkcí jater v důsledku alkoholismu či špatné diety. Zvýšení toku žluči může pomoci zlepšit metabolismus tuků (včetně cholesterolu) v organismu.

Aktivní složky:
Hořčiny zodpovídají primárně za účinek pampelišky na trávicí systém a játra. Pampeliška je též bohatá na minerály a vitamíny. Listy mají značné množství vitamínu A a malé množství vitamínu D, vitamín C, vitamíny B, železo, křemík,hořčík, zinek a mangan.

Běžné dávkování:
Jako jaterní a žlužníkové tonikum a pro stimulaci trávení se doporučuje 1/2 až 1 čajová lžička (3-5g) sušeného kořene nebo 1-2 čajové lžičky (5-10ml) tinktury vyrobené z kořene. Užívá se třikrát denně. Někteří odborníci doporučují alkoholovou tinkturu, jelikož hořčiny jsou v alkoholu více rozpustné.

Jako mírné diuretikum a stimulans chuti k jídlu se používá odvar z 1-2 lžiček (4-10g) sušených listů přidaných do 1 šálku (250ml) vařící se vody. Též lze užívat třikrát denně 1-2 čajové lžičky (5-10 ml) čerstvé šťávy či 1/2-1čajovou lžičku (2-5 ml) tinktury vyrobené z listů pampelišky. Čerstvé listy pampelišky lze konzumovat přímo jako součást salátu.

Vedlejší účinky:
Listy či kořeny pampelišky by neměli užívat lidé s žlučníkovými kameny bez dohledu lékaře či léčitele. Lidé s obstrukcí žlučovodů nesmějí užívat pampelišku. V případě žaludečních či dvanácterníkových vředů musí být pampeliška konzumována s opatrností, jelikož může zvýšit produkci žaludečních šťáv. Mléčný latex ve stonku a listech pampelišky může u některých lidí vyvolat alergickou vyrážku.
Pampeliška obsahuje 40% inulinu, vlákniny široce rozšířené v ovoci, zelenině a rostlinách. Lidé s vzácnou přecitlivělostí na inulin, by neměli pampelišku užívat.

Interakce s dalšími léčivy:
Pampeliška by neměla být užívána bez konzultace s lékařem společně s následujícími léčivy:
ciprofloxacin
spironolacton
thiazidová diuretika (hydrochlorthiazid)
diuretika působící ve vzestupné Henleově kličce: furosemid, bumetanid, torsemid, ethakrynová kyselina
triamteren

Pampelišku ve formě potravinového doplňku můžete zakoupit zde

Zdroj: Solgar

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele kunkova
    kunkova (anonym)

    ja potřebuji na referat tuhle pampelisku a musim oni vypravet jestry muzete mi to napsat na e-mail jjirinku"email.cz tak bych byla rad dekuji

    Kvě 19, 2009
  • Obrázek uživatele Milan
    Milan (anonym)

    Jo,vnuk se těší na jaro,kouše stonky pampelišek,prý ho uklidňují...já to ještě nezkoušel,ale asi brzo začnu.

    Kvě 19, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Z NICH TEČE HOŘKÉ MLÉKO TO MU CHUTNÁ . JÁ Z NICH DĚLALA MED

    Kvě 19, 2009
  • Obrázek uživatele kikusha
    kikusha (anonym)

    mno ja moc nevim co je to ta pampeliska a taky mne to vubec nezajima !!ale vim ze je to ten nejpitomnejsi plevel na celem svete protoze mam kvuli ni alergii jak prase to zahrnuje psikani,rymu atd..takzeVIHUBIT!!

    Kvě 23, 2009
  • Obrázek uživatele mpvsongu
    mpvsongu (anonym)

    mno ja moc nevim co je to ta...to je pěkná blbost, z nich nemůžeš mít alergii, stonky opravdu léčí i silné záněty jater a žlučníku

    Kvě 26, 2010
  • Obrázek uživatele Nika
    Nika (anonym)

    Dětem i dospělým chutnají řízečky z květů - obalované ve vajíčku a strouhance, osmažené na oleji...Dobrý je k tomu dip ze zakysané smetany.

    Dub 27, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama