Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

Pampeliška neboli smetanka lékařská je běžná rostlina po celém světě. Užívá se jako potravina i k podpoře jater, trávení či odstraňování otoků. Komerčně se pěstuje ve Spojených státech i v Evropě. Listy a kořeny se používají v bylinných potravinových doplňcích.

Pampeliška se tradičně používá v následujících indikacích:
zácpa (kořen)
edémy - otoky (listy)
trávicí potíže a pálení žáhy (listy i kořen)
podpora funkce jater (kořen)
těhotenství a podpora po porodu (listy i kořen)

Pampeliška se tradičně užívá jako potrava. Listy se přidávají do salátů a čajů, bílé kořeny se někdy používají jako náhražka kávy. Listy a kořeny pampelišky se po staletí užívaly k léčbě žlučníku, jater, ledvin a kloubních problémů. V některých tradičních terapiích je pampeliška považována za čistič krve a užívána při rozličných onemocněních včetně ekzémů a rakoviny. Další tradiční použití pampelišky je při edémech a zadržování vody v těle.
V jedné studii na zvířatech bylo prokázáno, že 2 gramy listů na 1 kg váhy má stejný diuretický účinek jako diuretikum furosemid. Dodnes však tento účinek nebyl ověřen v klinické studii na lidech. Jelikož otoky a edémy mohou být příznakem rozličných vážných onemocnění, měli by lidé vyhledat lékaře předtím než začnou užívat pampelišku.
Hořké sloučeniny v listech a kořeni pomáhají podporovat trávení a jsou mírně projímavé. Tyto hořké látky též podporují produkci žluči v žlučníku a odtok žluče z jater. Proto jsou pampelišky doporučovány některými bylinkáři lidem s nedostatečnou funkcí jater v důsledku alkoholismu či špatné diety. Zvýšení toku žluči může pomoci zlepšit metabolismus tuků (včetně cholesterolu) v organismu.
Aktivní složky:
Hořčiny zodpovídají primárně za účinek pampelišky na trávicí systém a játra. Pampeliška je též bohatá na minerály a vitamíny. Listy mají značné množství vitamínu A a malé množství vitamínu D, vitamín C, vitamíny B, železo, křemík,hořčík, zinek a mangan.
Běžné dávkování:
Jako jaterní a žlužníkové tonikum a pro stimulaci trávení se doporučuje 1/2 až 1 čajová lžička (3-5g) sušeného kořene nebo 1-2 čajové lžičky (5-10ml) tinktury vyrobené z kořene. Užívá se třikrát denně. Někteří odborníci doporučují alkoholovou tinkturu, jelikož hořčiny jsou v alkoholu více rozpustné.
Jako mírné diuretikum a stimulans chuti k jídlu se používá odvar z 1-2 lžiček (4-10g) sušených listů přidaných do 1 šálku (250ml) vařící se vody. Též lze užívat třikrát denně 1-2 čajové lžičky (5-10 ml) čerstvé šťávy či 1/2-1čajovou lžičku (2-5 ml) tinktury vyrobené z listů pampelišky. Čerstvé listy pampelišky lze konzumovat přímo jako součást salátu.
Vedlejší účinky:
Listy či kořeny pampelišky by neměli užívat lidé s žlučníkovými kameny bez dohledu lékaře či léčitele. Lidé s obstrukcí žlučovodů nesmějí užívat pampelišku. V případě žaludečních či dvanácterníkových vředů musí být pampeliška konzumována s opatrností, jelikož může zvýšit produkci žaludečních šťáv. Mléčný latex ve stonku a listech pampelišky může u některých lidí vyvolat alergickou vyrážku.
Pampeliška obsahuje 40% inulinu, vlákniny široce rozšířené v ovoci, zelenině a rostlinách. Lidé s vzácnou přecitlivělostí na inulin, by neměli pampelišku užívat.
Interakce s dalšími léčivy:
Pampeliška by neměla být užívána bez konzultace s lékařem společně s následujícími léčivy:
ciprofloxacin
spironolacton
thiazidová diuretika (hydrochlorthiazid)
diuretika působící ve vzestupné Henleově kličce: furosemid, bumetanid, torsemid, ethakrynová kyselina
triamteren
Pampelišku ve formě potravinového doplňku můžete zakoupit zde
Zdroj: Solgar

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele kunkova
    kunkova (anonym)

    ja potřebuji na referat tuhle pampelisku a musim oni vypravet jestry muzete mi to napsat na e-mail jjirinku"email.cz tak bych byla rad dekuji

    Kvě 19, 2009
  • Obrázek uživatele Milan
    Milan (anonym)

    Jo,vnuk se těší na jaro,kouše stonky pampelišek,prý ho uklidňují...já to ještě nezkoušel,ale asi brzo začnu.

    Kvě 19, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Z NICH TEČE HOŘKÉ MLÉKO TO MU CHUTNÁ . JÁ Z NICH DĚLALA MED

    Kvě 19, 2009
  • Obrázek uživatele kikusha
    kikusha (anonym)

    mno ja moc nevim co je to ta pampeliska a taky mne to vubec nezajima !!ale vim ze je to ten nejpitomnejsi plevel na celem svete protoze mam kvuli ni alergii jak prase to zahrnuje psikani,rymu atd..takzeVIHUBIT!!

    Kvě 23, 2009
  • Obrázek uživatele mpvsongu
    mpvsongu (anonym)

    mno ja moc nevim co je to ta...to je pěkná blbost, z nich nemůžeš mít alergii, stonky opravdu léčí i silné záněty jater a žlučníku

    Kvě 26, 2010
  • Obrázek uživatele Nika
    Nika (anonym)

    Dětem i dospělým chutnají řízečky z květů - obalované ve vajíčku a strouhance, osmažené na oleji...Dobrý je k tomu dip ze zakysané smetany.

    Dub 27, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama