Rozmarýn proti rakovině

Několik studií v posledních letech ukázalo, že rozmarýn může hrát významnou roli při snižování rizika rakoviny. Komponenty v rozmarýnu potlačují rozvoj nádorů v různých orgánech včetně tlustého střeva, prsu, játer, žaludku stejně jako melanom a leukemické buňky.

Bylo zjištěno, že extrakt z rozmarýnu, jakož i jeho složky karnosol, kyselina karnosová, ursolová kyselina a kyselina rozmarýnová mají protirakovinné potenciál.

Zbrusu nová studie ( 27.ledna 2014) zveřejněná v časopise International Journal of Oncology oznámila, že karnosol, aktivní složka z rozmarýnu, výrazně snižuje životaschopnost buněk lidské rakoviny tlustého střeva (HCT116) v závislosti na koncentraci a na čase.

Studie in vitro z roku 2012 ukázala, že éterický olej z rozmarýnu v 1% koncentraci má velmi silnou protinádorovou aktivitu ( > 90 % ) na dvě buněčné linie rakoviny vaječníků a jednu buněčnou linii rakoviny jater. Tento účinek byl vyšší než u tří hlavních složek 1,8 - cineol ( 27,23 % ) , ? - pinen ( 19,43 % ) a ? - pinen ( 6,71 % ).

Všimněte si, že esenciální oleje by se neměly užívat vnitřně - esenciální oleje jsou příliš koncentrované a to může být velmi nebezpečné.  Jezení čerstvé nebo sušené kulinářské bylinky obvyklým způsobem dodává malé, zředěné množství esenciálního oleje do tělo “způsobem, jakým jsme evolučně navrženi ho metabolizovat“.

Esenciální oleje mohou často obsahovat více než 100 různých molekulárních komponent. Je obtížné izolovat aktivní složky. A přestože farmaceutický průmysl hledá patentovatelný produkt, není to nejlepší cesta k následování. Opět najdeme moderní vědu začínají se točit kolem myšlenky, že celé rostlinné extrakty pracují synergicky v těle.

Studie z roku 2012 uvádí: “Je velmi obtížné přiřadit biologické aktivity celkového esenciálního oleje do jedné nebo několika účinných látek , protože silice vždy obsahují směs různých chemických sloučenin. Kromě hlavních sloučenin také drobné sloučeniny mohou významně přispět k činnosti oleje . Z výše uvedeného bychom mohli usuzovat, že ... protinádorové aktivity Rosmarinus officinalis L. esenciálního oleje jsou kooperativním výsledem jejich součástí.“

Nejlepší způsob, jak konzumovat kuchyňské byliny, je čerstvé ze zahrady. Malá ratolest nebo několik “jehliček“ přidaných 10 minut před ukončením vaření do polévky nebo do dušeného pokrmu dodá skvělou chuť. Rozmarýn lze také snadno usušit. Vyberte si několik snítek a nechte je na teplém suchém místě na kusu papíru. Slunný parapet bude fungovat. Pak po několika dnech jednoduše stáhněte jehličky ze stonku a dejte je do sklenice pro budoucí použití.

Vědecký výzkum ukázal, že malé množství rozmarýnu ve vaší stravě může mít potenciál ke snížení rizika rakoviny. Nemůžeme to zatím považovat za zcela prokázané, ale podporuje to myšlenku, že kulinářské byliny mají obrovský zdravotní přínos.

Zdroj: Herbs Info

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama