
Gel z Aloe vera je účinný díky bohatému koktejlu výživných látek, jejichž kombinované spolupůsobení a vzájemný poměr poskytují mnohem účinnější výsledný efekt, než by se dalo očekávat při samostatném působení jednotlivých komponentů. Gel má rovněž adaptogenní vlastnosti, což znamená, že každý jedinec z něj využívá právě ty látky, které potřebuje. Proto se i účinky přípravků liší z osoby na osobu. Čistý přírodní gel z listů rostliny aloe vera (aloe barbadensis Miller) obsahuje více než 75 známých složek, které můžeme rozdělit do následujících skupin:
Vitaminy: Aloe vera obsahuje velmi mnoho vitamínů, nejdůležitější z nich jsou antioxidační vitaminy C, E a betakaroten (provitamin A). Gel představuje rovněž jeden z mála rostlinných zdrojů vitaminu B12 potřebného pro vegetariány a vegany.
Minerály: hořčík, mangan, zinek, měď, chrom, vápník, sodík a draslík.
Aminokyseliny: Lidské tělo potřebuje 22 aminokyselin - stavebních prvků proteinů a gel z Aloe vera poskytuje 18 z nich. Co je však ještě důležitější, zajišťuje nám i sedm z osmi esenciálních aminokyselin, které si tělo samo nedokáže vytvořit a které musí být dodávány ve formě potravy.
Cukry: Aloe vera obsahuje mono i polysacharidy, ale nejdůležitější jsou cukry s dlouhým řetězcem, mezi něž patří glukóza a manóza nebo glukomanany. Tyto cukry jsou vstřebávány celé přímo ze střeva (nerozložené jako ostatní cukry) a objevují se v krevním oběhu v té samé formě. V krevním oběhu jsou potom schopny uplatnit imunoregulační účinek. Některé z těchto polysacharidů nejsou absorbovány, ale ulpí na jistých buňkách lemujících střevo a formují bariéru, která zabraňuje absorbci nechtěného materiálu. Tím vlastně zamezují možnosti vzniku syndromu průsaku střev (Leaking gut syndrome). V přípravcích k zevnímu použití patří cukry mezi nejdůležitější zvlhčovače. Jedním z nejvýznamnějších polysacharidů obsažených v Aloe vera je Acemannon, nositel pozoruhodných antivirových kvalit. Vědecké výzkumy ukázaly, že posiluje přirozený obranný systém organizmu, a tím zastavuje postup HIV viru.
Enzymy: Lipázy a proteázy, které pomáhají rozkládat potravu a podporují trávení. Bradykináza, pomáhá při zevní aplikaci Aloe vera snižovat nadměrnou zánětlivost, a tím i bolest, zatímco další enzymy pomáhají strávit veškerou mrtvou tkáň na různých zraněních.
Mastné kyseliny: jsou důležitými protizánětlivými faktory.
Lignin: Tato dřevitá substance dodává aloe vera schopnost proniknout hluboko do pokožky.
Saponiny: Mýdlovité substance se silným účinkem proti bakteriím, virům, plísním a infekcím vyvolaným kvasinkami jako jsou například kandidóza nebo afty.
Antrachinony: Nejdůležitější z nich jsou aloin a emodin, ale všechny dohromady pracují jako účinné látky na tišení bolesti a jsou známé i svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Ve své čisté formě působí jako velmi silné projímadlo.
Kyselina salycilová: Složka podobná aspirinu, která má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.
Používané STABILIZAČNÍ PŘÍSADY:
K zachování výživné síly musí být čerstvý aloe vera gel stabilizován, přičemž tento proces nevyhnutelně zahrnuje přidání malého množství dalších přísad.
Sorbitol: Je skvělým stabilizačním činidlem, které napomáhá absorpci vitaminů a minerálů. V přírodní formě se objevuje v několikah druzích ovoce. Má mírně sladicí schopnosti, které pomáhají zlepšit chuť. Sorbitol je často používán jako sladidlo u výrobků určených pro diabetiky. V praxi se používají dva druhy sorbitolu: pevná forma v podobě krystalů, které neobsahují žádnou vodu, a forma tekutá, vodnatý sorbitol získaný speciálním technologickým postupem z kukuřice.
Kyselina askorbová (vitamin C): Vitamin C (kyselina askorbová) je nezbytný k prevenci skorbutu (kurděje) nemoci z jeho nedostatku. Základní surovinou na výrobu kyseliny askorbové je sorbitol. Vitamin C je nepostradatelný pro tvorbu mezibuněčného kolagenu stejně jako pro stavbu zubů, základní hmotu kostí a stěn kapilár. Jeho přítomnost je nutná při hojení ran, napomáhá vstřebávání železa a v široké míře je používán při prevenci nachlazení. Vitamin C se nachází ve všech rostlinných a živočišných buňkách.
Kyselina citronová: Je široce používána v potravinářském průmyslu a může být využita k regulování pH i jako antioxidant. Dokáže rovněž zpomalovat reakce kovů. Je zahrnuta i v Krebsově energetickém cyklu probíhajícím ve všech tělesných buňkách. Používá se i k rozpouštění kamínků vytvářených v močovém měchýři a působí také jako mírně stahující prvek.
Benzoan sodný: Přírodně se vyskytující příchuť získávaná z ostružin a jiných lesních plodů. Pomáhá stabilizovat a chránit výrobek během používání před bakteriálním množením. Proti případnému zkažení gelu po otevření lahve je přimíchán v množství menším než 0,1 %.
Papain: Přírodní enzym z papáji, zlepšující stravitelnost proteinů. Enzymy vykazují široké spektrum vnitřních léčivých vlastností a je o nich rovněž známo, že zmírňují traumatické stavy v celé řadě zdravotních problémů.
Xantanová guma: Derivovaná z hnědých mořských řas (kelpu). Jedná se o přírodní stabilizátor a emulgátor.
Tokoferol (vitamin E): Pro člověka velmi důležitý vitamin známý příznivými zdravotními účinky. Je to přírodní antioxidant získaný z oleje pšeničných klíčků, rýžových zrn a dalších zeleninových olejů.
Sorbát draselný: Draslíková sůl kyseliny sorbové (přírodně se vyskytující v čerstvých plodech horského jasanu) je přírodně tlumící i dochucovací složkou, která pomáhá zachovávat čerstvost aloe vera.
Zpracováno podle materiálů firmy FLP
Komentáře (7)
- odpovědět
Kvě 23, 2013- odpovědět
Kvě 23, 2013- odpovědět
Kvě 24, 2013- odpovědět
Kvě 24, 2013- odpovědět
Kvě 24, 2013- odpovědět
Kvě 24, 2013- odpovědět
Kvě 24, 2013Přidat komentář