Stévie vám osladí život

Stévie je tropická bylinka, která je ceněná obzvláště pro její léčivé účinky a vysokou sladivost (asi 200x sladší než cukr). Může dorůstat až do výšky 1 metru, má kopinaté listy a bílé květy.

Protože je téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky, je stále častěji využívána jako náhražka cukru.

Jak stévii pěstovat
volíme mírně propustnou rašelinovou půdu (nelepší je s pH 5,5 až 6,5)
semena vyséváme na povrch
v květináči vytvořte drenáž, aby rostlinka nestála ve vodě
stévii umístíme k oknu, nejlépe na poloslunné, teplé stanoviště
klíčit začíná při teplotě 20 až 23 °C
přes léto ji můžeme umístit i ven, ale jakmile přijdou mrazíky, musíme ji vrátit zpět do interiéru, protože při teplotách pod 10 °C přestává rostlinka růst a uvadá
hnojení se také nemusíme obávat, stévie ho má velmi ráda

Sběr a sušení

Jakmile je stévie dostatečně velká a připravená ke sklizni měla by se 10 až 12 cm nad zemí sestříhnou, protože jakmile rostlinka odkvete, stonek a listy uschnou.

Listy se dají používat čerstvé, zmražené i sušené.

Obsah steviosidů se sušením a skladováním nijak zvlášť nesníží, listy sušte rychle, pokud možno v sušičce nebo ve vytopené místnosti, ve které často větráme. Usušená rostlinka se může nadrtit či ponechat v celku, skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.

Léčivé účinky

používá se při redukčních dietách
podporuje trávení
udržuje rovnováhu cukru v krvi
snižuje únavu
může nahradit veškerá umělá sladidla
vyrovnává krevní tlak
urychluje hojení ran a zamezuje tvorbě jizev
pomáhá při odvykací kúře - snižuje pocit potřeby tabáku a alkoholických nápojů
účinná na kožní potíže (akné, ekzémy, apod.)
posiluje činnost slinivky břišní
působí proti plísním, bakteriím a virům
podporuje mentální aktivitu
posiluje metabolismus
potlačuje pocit hladu
snižuje tvorbu zubního kazu

Využití v kuchyni

Nejčastější využití je ke slazení limonád, káv, koktejlů, čajů, marmelád, dále se dá také přidat do ovocných salátů, koláčů, dortů nebo sladších omáček.

Stévie se nevyužívá jen v potravinářství, přidává se například i do ústní vody, zubní pasty, pleťové vody nebo pleťové masky.

Tato rostlinka je také výborný pomocník při hubnutí, pokud vás honí mlsná, žvýkejte jeden lísteček a uvidíte, že chuť na sladké je tatam.

Autor: Soňa Zimčíková
Semena-rostliny.cz
Pestovani.in

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (11)

  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Všechna náhražková sladidla mají společnou nectnost: 1. Člověk sní potravinu slazenou náhražkovým sladidlem. 2. Tělo na sladké reaguje zvýšenou tvorbou izulínu. 3. Bohužel, cukr to nebyl, a tak v těle zůstává přebytečný inzulín, který paradoxně ještě zvýší chuť na sladké. Je to tedy jakýsi začarovaný kruh.

    Zář 11, 2013
  • Obrázek uživatele Radka
    Radka (anonym)

    Všechna náhražková...To je blbost....Extrakt ze stévie mohou používat i diabetici, protože konzumace nezvyšuje hladinu inzulinu, ba naopak ji snižuje !

    Zář 11, 2013
  • Obrázek uživatele Mirka
    Mirka (anonym)

    Koupila jsem si na slazení kávy stévii,ale má tak nepříjemný chuťový "ocas",že jsem ji rychle zas opustila,kazila mi potěšení z turka....

    Zář 11, 2013
  • Obrázek uživatele Diabetik - pro Radku
    Diabetik - pro Radku (anonym)

    Je ti známý princip, v čem spočívá cukrovka? V nedostatečné hladině inzulínu v krvi. Jestliže jak píšeš "konzumace stevie nezvyšuje hladinu inzulinu, ba naopak ji snižuje", je to naprostá pitomost. Párkrát jsem stevii ochutnal a je pro mě chuťově nepřijatelná. Ale proti gustu žádný dišputát.

    Zář 11, 2013
  • Obrázek uživatele P
    P (anonym)

    To akože tu stéviu mám prikusovat ku káve? Lebo ked to dá človek do vody tak to nemá žiaden zmysel. Neosladí to nič. To je ako by som si chcel sladiť kávu cukrovou repou. Ďalšia nezmyselná móda asi ako bionafta, ktorá ničí motory a zvyšuje cenu potravín.

    Zář 11, 2013
  • Obrázek uživatele janca.fachtmannova
    janca.fachtmannova

    já jsem někde četla, že ta stévie vůbec není zdravá, nevíte o tom někdo něco?

    Zář 30, 2013
  • Obrázek uživatele Maxilol
    Maxilol (anonym)

    Dobrý den, jiným zdravým...škrob? Ne, díky

    Led 28, 2015
  • Obrázek uživatele Maxilol
    Maxilol (anonym)

    Mně taky víc chutná cukr než tabletky stévie, má to takovou lehkou líkořicovou pachuť. Do kafe opravdu nic moc, ale do čaje celkem v poho. Hlavně že je to zdravý :)

    Led 28, 2015
  • Obrázek uživatele b
    b (anonym)

    Žádné náhražky. Čaj nesladím vůbec, kafčo ze zdrav. důvodů nepiji, sladké jsem výrazně omezila a mlsám jen 1x v týdnu (někdy ani to ne) a velmi s mírou. Když mám chuť na něco sladkého, dám si něco dobrého a s cukrem. Sem tam to neublíží a člověk si hlavně pochutná a svět se nezboří.

    Led 28, 2015
  • Obrázek uživatele Steve
    Steve

    Jo, já Vám osladím život :-D

    Led 28, 2015
  • Obrázek uživatele Aleš
    Aleš (anonym)

    Do kávy ani omylem, do čajů se to dá a do některých sladkých buchet atd..taky,ale upřímně..není to chuťově zas takový zázrak, jak se vyhlašuje, spíše jako pro někoho určitá, doplňková alternativa "slazení" a člověk v tom nemůže hledat skutečný "cukr", ale spíše jakousi "sladkost" s příchutí něčeho jiného..

    Led 29, 2015

Přidat komentář

Reklama

Reklama