
Slibná nová studie publikovaná v časopise Journal of Food Sciences and Nutrition ukazuje, že populární kuchyňské koření zázvor může být účinné při léčbě a prevenci diabetu a jeho komplikací.
70 pacientů s diabetem 2 bylo zařazeno do dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie, jejímž cílem bylo zhodnotit vliv konzumace zázvoru na kompenzaci stavu, profil lipidů a některých běžných zánětlivých markerů spojených s tímto onemocněním.
Účastníci zkoušek byly rozděleny náhodně do skupiny užívající zázvor a kontrolní skupiny , které užívaly buď 1600 mg zázvoru denně nebo 1600 mg placeba denně po dobu 12 týdnů. Pacienti byli měřeni před a po užití na hladiny cukru v krvi, krevní lipidy, C -reaktivní protein, prostaglandin E2 a tumor nekrotizující faktor alfa (TNFa).
Ve studii léčba zázvorem snížila významně následující parametry ve srovnání se skupinou s placebem:
Plazmatická hladina glukózy nalačno
HbA1c (glykovaný hemoglobin) - měřítko, kolik škody způsobil cukr na červených krvinkách v těle , reflektující široké škody v organismu, způsobené chronicky zvýšenou hladinou cukru v krvi)
inzulín
HOMA - měří inzulínovou rezistenci a funkci beta - buněk pankreatu (buňky slinivky břišní, které produkují inzulín)
triglyceridy
Celkový cholesterol
C - reaktivní protein (CRP) - marker zánětu
Prostaglandin E2 (PGE2) - marker zánětu
Žádné významné rozdíly v HDL, LDL a TNF mezi dvěma skupinami (p > 0,05)
Zdroj: GreenMedInfo
Komentáře (2)
- odpovědět
Bře 04, 2014- odpovědět
Bře 04, 2014Přidat komentář