Reklama

Dobře utajené tajemství z oliv

Výzkumná data nám připomínají důležitou roli antioxidantů v zachování zdraví. Laboratorní analýzy odhalily hydroxytyrosol jako nejsilnější dosud objevený antioxidant. Tento vysoce účinný polyfenol se vyskytuje hlavně v olivách.

Firma CreAgri, Inc. vyvinula Hidrox, organickou formu hydroxytyrosolu, konzervovanou pomocí metody mrazové sublimace (lyofilizace), která se dá využít ve výživových doplňcích, potravinách, ale také ve zpracování potravin, při hygienických opatřeních a jiných způsobech použití. Je získáván z dužiny organicky certifikovaných oliv pěstovaných na firemních 150akrových pozemcích s organickými olivovými háji. Chráněný, patentovaný proces vylučuje všechny nežádoucí složky, nepoužívá žádná chemická rozpouštědla, nezanechává žádný odpad a je šetrný k okolnímu prostředí.

Olivová šťáva (přítomná v olivách ve dvojnásobném množství než olej) obsahuje až 300krát více polyfenolů, včetně převažujících polyfenolů derivovaných z hydroxytyrosolu, než extra panenský olivový olej. Spotřebitelé mohou získat výhody Středozemní stravy bez tuku a kalorií spojených s olivovým olejem. Některé laboratoře prokázaly, že polyfenoly z olivového oleje mohou působit proti zánětlivým procesům v těle, které jsou příčinou stárnutí a degenerace tkání.

Studie ukazují, že olivové polyfenoly mají obrovskou antioxidační aktivitu, a že hydroxytyrosol může být velmi efektivní při prevenci rakoviny, protizánětlivém použití, pro zdravé plíce, klouby a pohyblivost, zdravou pleť, zdraví střev a prsou, dobrý stav kardiovaskulárního systému a proti mikrobům.

Hydroxytyrosol se vyznačuje vysokou biologickou dostupností, protože velikost jeho molekul a jeho struktura mu umožňuje projít do gastrointestinálních buněk, aby se poté vstřebal do krevního oběhu.

Reklama

Zdroj: CreAgri, Inc., Hayward, CA, www.creagri.com

Reklama

Komentáře

xxx (St, 22. 6. 2005 - 15:06)
Niekto by sa mal pozrieť na to čo tu píše za žvásty. Hydroxytyrosol je určite dobrý antioxidant ale nie doposiaµ najsilnejší objavený!!! Účinkuje vo vychytávaní niektorých radikálov ale napríklad voči superoxidu je absolútne neúčinný. A to, že je obsiahnutý viac v šťave je pochopiteµné, lebo je hydrofilný. Ale to, že prestupuje pre svoju veµkosť lumenom čreva a do buniek to je teda kravina a poriadna!!!.
Reklama