Příčiny nedostatku minerálů
Nedostatek minerálů může být způsoben těmito příčinami:
- nedostatečným příjmem minerálů (jsme-li závislí na chemizované stravě, masu, uzeninách, bílém cukru a mouce)
- častým užíváním léků (zejména kortikoidů), které zvyšují potřebu minerálů, zejména vápníku a hořčíku.
- nejrůznějšími poruchami trávení, při nichž vázne vstřebávání minerálů
- oslabením ledvin a močového měchýře (tyto orgány se starají o správný poměr a rozložení minerálů v těle)
- stresovými situacemi a psychickým vypětím; v těchto stavech stoupá potřeba minerálů, vitamínů, stopových prvků a cenných enzymů.
Zdroj: Jiří Marek a kolektiv - Akupresura a přírodní prostředky v domácí léčbě, nakladatelství Grada
Komentáře
Když je řeč o minerálech, tak jsem zastáncem toho, že by se měly doplňovat formou tablet, neboť například vápníku má naše tělo ohromnou spotřebu na to, kolik ho do těla denně dostaneme. Nerad dělám reklamu, ale teď se v lékárně objevil preparát, který obsahuje komplet 9 základních minerálů, a to v organické vazbě. Jmenuje se Koncept for life/Ca+Mg+Zn. Jsem chemik, takže mám tendenci porovnávat hodnoty u různých výrobků a tady ten se mi hodně líbí, takže ho proto chválím. Tolik o minerálech. Ahoj Matěj
Reaguji na problém nedostatku vápníku. Získala jsem zajímavý recept od jednoho lékaře zabývající se přírodní medicínou. U nás existuje pověra že pro zdravé kosti potřebujeme jíst mléčné výrobky a mléko. Toto není pravda!! Vápník je v nich sice obsažen ale vstřebává se z nich velmi špatně! Naopak jejich trávení vápník spotřebovává. Vápník se dobře vztřebává rz rostlin. A nyní ten recept.Kopřivový výluh: listy kopřivy, můžeme přidat i list smetánky, kontryhelu, jetele, ale hlavní je kopřiva. rozmixujeme čerstvé listy ve vodě a necháme 5 min luhovat, pak zcedíme. Výluh vydrží v ledničce několik dnů. Z tohoto lektvaru se vápník vztřebává velmi dobře. Dobrá je také ta řasa chorella, listový salát, luštěniny. Tato kůra mi osobně velmi pomohla s kazivostí zubů po porodu.I se špatným soustředěním, protože vápník je rovněž nutný pro přenos nervového vzruchu.Výluh obsahuje také kyselinu listovou která je nutná pro obnovu buněk, takže pro regeneraci, omlazující účinek. Ještě jeden postřeh na závěr : lidé z Asie vůbec nekonzumují mléko a mají při tom o hodně lepší zuby než evropané!! hodně jedí sóju a asi i jiné potraviny. Tak přeju štěstí a vyzkoušejte. Zdraví Laura
- Odpovědět
Pošli odkaz