Reklama

Složení česneku, druhy potravinových dopňků s česnekem a jejich účinnost

Česnek (Allium sativum) je populární koření, které je také známé pro své léčivé účinky. Používá se jako antibiotikum, proti tvorbě krevních sraženin, pro ochranu jater a má protirakovinné účinky. Po tisíce let je užíván pro své kulinářské, léčivé a spirituální účinky.

Potenciálně aktivní chemické složky česneku jsou:
A)Sloučeniny síry: alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid (DATS), alylcystein (SAC), vinyldithiiny, allylmercaptocystein a další.
B) enzymy: alliináza, peroxidázy, myrosinasa a ostatní.
C) aminokyseliny a jejich glykosidy: arginin a ostatní.
(D) minerály: selen, germanium, telirium a další stopové minerály.

Česnek obsahuje nejméně třicet tři sloučenin síry, několik enzymů a sedmnáct aminokyselin.

Další složky neporušeného česneku zahrnují steroidní glykosidy a lektiny.

Sloučeniny síry jsou zodpovědné jak za typický česnekový zápach, tak za mnoho jeho léčivých účinků.

Reklama

Chemické změny v česneku
Když je česnek “poškozen“, tj. napaden mikroby, drcen, řezán, žvýkán, dehydratován, rozdrcen nebo vystaven vodě, enzym alliináza rychle přeměňuje alliin na allicin.
Allicin se okamžitě rozkládá na jiné sirné sloučeniny jako diallylsulfid (DAS), dialyl disulfid (DADS), dithiiny a ajoene.

Desítky značek česneku na regálech obchodů mohou býtrozděleny do čtyř skupin, tj. česnekový esenciální olej, česnek
olejový macerát, česnekový prášek a extrakt z vyzrálého česneku.

Česnekový olej, vyzrálý česnek a česnekový macerát neobsahují významná množství alliinu nebo allicinu, ale obsahují různé produkty alicinové transformace, které nemají takovou fyziologickou aktivitu jako čerstvý česnek nebo česnekový prášek.

Chemie vstřebávání a vylučování
U potkanů je alliin dobře per orálně vstřebává, dosahuje maximální sérové koncentrace během 10 minut a vylučuje se během 6 hodin. Allicin a vinyldithiiny jsou absorbovány pomaleji a dosahují vrcholové úrovně mezi 30 a 120 min a přetrvávající v tělě po dobu až 4 dní. Vylučování probíhá přes ledviny a skrz odbourávání v játrech, stolicí a výdechem.

Druhy výrobků a hlavní sloučeniny:

Česnekový esenciální olej
Pouze 1% sloučenin síry rozpustných v oleji (například DAS nebo DADS) v 99% rostlinném oleji. Žádná ve vodě nerozpustná frakce.
Česnekový olej macerát
Sloučeniny síry rozpustné v oleji a alliin, bez alicinu
Česnekový prášek
Allicin a malé množství sloučenin síry rozpustných v oleji.
Extrakt z vyzrálého česneku (kyolic)
Zejména sloučeniny ve vodě rozpustné (například SAC nebo saponiny), malé množství sloučenin síry rozpustných v oleji.

Černý fermentovaný česnek (ABG10+®) - vysoká antioxidační hodnota, vysoká vstřebatelnost účinných látek

Zdroj: Canbridge University Press - Nutrition Research Reviews
(2011)
 

Reklama

Komentáře

Reklama