
Meduňku lze použít surovou v salátech; do pesta; nasekanou k aromatizaci majonézy, s ricottou či smetanovým sýrem (vložit pod kůži kuřecích prsou); vyluhovat v octě nebo čaji.Vybírejte ty nejlepší mladé listy. Starší listy jsou více tvrdé. Stonky a starší listy je možno využít při grilování.
Recept na meduňkové pesto
Složení:
100g mladé listy meduňky
2-3 stroužky česneku
50 g ořechů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu oříšky nebo piniové oříšky)
50 g parmazánu nebo pecorino sýru nebo vegetariánské alternativy
150ml extra panenský olivový olej
Sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Dejte meduňku, česnek, ořechy a sýr do mixéru a mixujte, dokud nebudete mít hutnou pomazánku. Znovu zapněte mixér a přidávejte olej v tenkém proudu, dokud nebudete mít konzistenci, jaká se vám líbí. Možná budete muset několikrát seškrábat strany.
Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s těstovinami, s grilovanou rybou, kuřetem nebo zeleninou.
Skladujte v lednici pokryté olejem nebo v dávkách zamrazte.
Komentáře (4)
- odpovědět
Črv 30, 2015- odpovědět
Srp 27, 2015- odpovědět
Zář 29, 2015- odpovědět
Čer 22, 2017Přidat komentář