Reklama

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

Následující potraviny snižují hladinu špatného cholesterolu, brání oxidaci cholesterolu a tvorbě kalcifikovaných plaků v cévách.

o Česnek
Od dávných dob česnek se používá k léčbě srdečníchonemocnění a hypertenze. Podle studie zveřejněné v preventivní medicíně, česnek inhibuje kalcifikace koronárních tepen, které slouží jako marker pro tvorbu plaku.

o Vinná réva
Hrozny jsou bohaté na flavonoidy, quercetin, a resveratrol.Bylo zjištěno, že tyto flavonoidy zabraňují oxidacišpatného cholesterolu, který vede k tvorbě plaku vcévní stěny. Také snižuje riziko vzniku krevníchsraženin, které mohou vést k srdečnímu infarktu.

o Špenát
Špenát je bohatý na draslík a kyselinu listovou, kterépůsobí jako obrana proti vysokému krevnímu tlaku. Špenát jetaké bohatý na lutein, rostlinný karotenoid, který nejen chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací sítnice, ale takézabraňuje infarktu myokardu tím, že chrání tepny před usazováním cholesterolu.

o Ryby
Studie provedená výzkumníky v Southamptonské Universitě zjistily, že omega 3 oleje, které jsou v rybách, jako je tuňák a losos, zastavují hromadění tukových depozit v tepnách. Tyto mastné kyseliny se zabráňují vytváření sraženin a oxidaci cholesterolu.

Reklama

o Olivový olej
Pouze zoxidovaný cholesterol je schopen držet se stěny tepny a tvořit plaky. Mononenasycené tuky přítomné v olivový oleji ve směsi s molekulami špatného cholesterolu
vytvářejí menší pravděpodobnost, že bude cholesterol oxidovat.

o Rajčata
Podle studie, kterou zveřejnili korejští výzkumní pracovníci, lykopen, sloučenina přítomna v rajčatech, pomáhá zabránit kornatění tepen. Vědci zjistili, že ženy s nejvyšší hladinou lykopenuv krvi mělz nejméně zkornatěné tepny.

o Granátová jablka
Šťáva z granátového jablka nejen zabráňuje zkornatění tepen pomocí snížení poškození krevních cév, ale může také zvrátit průběh tohoto onemocnění. Granátové jablko a šťáva z něj mají vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomáhat v boji proti kornatění tepen.

o Kiwi a meloun
Tyto na antioxidanty bohaté potraviny snižují špatný LDL cholesterol, který je tvořen v procesu kornatění tepen. Jezte jeden šálek melounu nebo jedno kiwi denně na pročištění tepen.

o Brusinková šťáva
Tato šťáva odvádí tuk z tepen. Místo toho, aby se tuk hromadil v cévách, tato šťáva zvyšuje schopnost buněk absorbovat tuk a používat jej pro výrobu energie. Pijte tři sklenice brusinkové šťávy každý týden na pročištění tepen.

o Oves
Díky rozpustné vláknině v ovsu, cholesterol nemá šanci. Toto vláknina se váže na cholesterol
a odvádí jej přímo z vašeho systému. Některé studie prokázaly, že jíst jen 1 1/2 až 2 1/2 šálky vařené ovesných otrub denně může snížit hladinu cholesterolu o téměř 20%.

Zdroj: HealthDigest

Reklama

Komentáře

Anička (Po, 3. 11. 2014 - 21:11)
Výborné zkušenosti máme já i celá naše rodina s lékařským petrolejem (prodává se jako Petroleum D5). Škoda, že se o něm v ČR obecně neví, je to výborná věc na mnoho kosmetických i zdravotních potíží, včetně těch nejvážnějších. V lékárnách běžně nebývá, ale dá se objednat přes internet.
Reklama