Reklama

Cibule proti rakovině prostaty

Potrava obsahující hodně cibulové zeleniny může snížit riziko rakoviny prostaty až o polovinu. Vyplývá to ze studie čínských a amerických vědců, kterou dnes zveřejnila americká revue Journal of the National Cancer Institute.

Studie vycházela z průzkumu 471 zdravých a 238 mužů postižených nemocí ze Šanghaje v Číně. Všichni mj. uváděli, jak často jedí 122 druhů potravin uvedených v dotazníku.

Podle výsledků byla u mužů, kteří jedli víc než devět gramů cibulové zeleniny denně, o 50 procent nižší pravděpodobnost než u ostatních, že budou mít rakovinu prostaty. Do cibulové zeleniny patří vedle cibule česnek, šalotka, pórek a pažitka.

Podle studie se zdá, že největší účinky má šalotka. U mužů, kteří jedli 2,7 gramu a více šalotky denně, se riziko rakoviny prostaty snížilo o 70 procent. Stejné množství česneku omezilo riziko o 53 procent.

Snížené riziko spojené s cibulovou zeleninou nesouvisí s tělesnou hmotností, s příjmem jiných potravin a s množstvím kalorií, uvádějí vědci. Připouštějí nicméně, že výsledky studie mohly ovlivnit faktory, jako to, že dotazovaní sami určovali množství snědených potravin.

Reklama

Studii provedli vědci z amerického Národního ústavu pro rakovinu a z Ústavu pro rakovinu v Šanghaji.

Zdroj: ČTK

 

Reklama

Komentáře

Reklama