Reklama

Zdravá lehká letní jídla: Slaný cuketový koláč

Čas levných cuket z obchodu či ze zahrádky je zde. Přinášíme nevšední recept na slaný cuketový koláč.

Ingredience:

Těsto

400 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka

250 g másla (pokojová teplota)

Reklama

1 ČL soli

1 vejce

Náplň

200 ml šlehačky

5 vajec

Muškátový oříšek (cca půl čajové lžičky)

1 ČL soli

100 g nastrouhané goudy

2 středně velké cukety

Na dokončení:

100 g nastrouhané goudy

TIP: Na koláč můžeme použít i celozrnnou špaldovou hladkou Pernerku.

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sůl a zpracujeme hladké těsto. Můžeme použít robot.
  1. Hotové těsto natlačíme do dortové formy, a to včetně stěn formy.
  1. Cuketu si nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a necháme vypotit – cca 10 minut. Poté papírovou utěrkou důkladně osušíme z obou stran.
  1. V misce si rozšleháme vajíčka se šlehačkou, solí, nastrouhaným sýrem a muškátovým oříškem.
  1. Část této směsi, cca 2/3, nalijeme do dortové formy.
  1. Začneme s rolováním cukety. Nejprve si vezmeme jeden plátek, ten stočíme do malé ruličky, na ni přibalíme další plátek, další a další až nakonec nám vznikne velký kruh, který přendáme do dortové formy. Cuketu zalijeme zbylou směsí a posypeme nastrouhaným sýrem.
  1. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 50 minut.
  1. Koláč necháme úplně vychladnout.

Reklama

Komentáře

Reklama