Proč jíst pohanku
Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.
Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.
Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.
Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.
Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.
Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.
Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.
Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.
Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.
Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.
Komentáře
Nevhodná je dále pro všechny, kdož jsou konstitučně nebo kondičně staženější - z nemocných jsou to např. anorektičky.
Pro těhotné ženy se hodí pohanka tak maximálně k vyvolání potratu !!!
S ohledem na právě značnou kontraktivní energii nepatří pohanka v makrobiotice zrovna mezi moc vyhledávané potraviny, ačkoliv jisté klady jí nelze upřít např. při korigování jinových stavů organismu.
Jinak se používá většinou ve formě kaší a těstovin (pohankové nudle - soba), kde je v kuchyňské úpravě zároveň zajištěn větší podíl vody. Pohanka totiž také dost vysušuje.
Otázkou je, jak se s touto její vlastností poperou vaše střeva, jsou-li náhodou také ve stažené kondici.
Z makrobioticky sebevražedných kombinací je velmi zajímavý oblíbený pokrm, který obsahuje uvařenou osolenou pohanku, rajčata, papriku, česnek, tuhý nastrouhaný sýr (nejlépe slaný), vajíčko. To vše se nechá zapéct v troubě. U nás se podává v létě nejlépe jako oběd, když je venku aspoň třicet stupňů ve stínu...
Při teplotě nad 82 stupňů se ničí důležitý rutin. Pohanku lámanku vaříme v poměru 1,5 dílu vody a 1 díl lámanky, a to tak, že necháme zavařit vodu, na chvíli ji necháme odstát, aby zchladla, poté vsypeme lámanku, přidáme sůl, zamícháme, přikryjeme pokličku a necháme, bez dalšího míchání, stát 20-30 minut. Dobrou chuť!
(A různý Grasmani ať si o tom taky plácaj, co chtěj.)
Jen musím upozornit, že pohanka NENÍ obilovina (taxonomicky patří do čeledi Rdesnovité). Jde o pseudoobilninu (pseudocereálii).
Pokud vas to zajima, tak navod je tady: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1435
Preji hodne uspechu a vsem hodne shazenych a znovu nenabranych kil :)
Srdecny pozdrav
Eva Grasmann
- Odpovědět
Pošli odkaz