Hladina cukru v krvi
Tukové molekuly se spalují v mitochondriích, energetických spalovnách buněk, dlouho a intenzivně. Naproti tomu glukóza vzplane, jako kdybychom přiložili sirku na plynový vařič. Proto se glukóza také zvlášť rychle odbourává v žaludku a ve střevech a - jako krevní cukr - se dostává do krve. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny.
Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém - ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr, obsažený například v čokoládě, se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, a kratičkou dobu se cítíme lépe, dokud zase hladina cukru neklesne na ještě hlubší hodnotu než dříve. Pak se příznaky ještě zhorší.
Jsou také lidé, kteří se kvůli hypoglykémii stávají alkoholiky. Když hladina krevního cukru velmi silně klesne, na hodnotu mezi 35-50 mg na 100 ml krve, nervové buňky doslova volají po krevním cukru. Když pak sáhneme po láhvi s alkoholem - s okamžitě rozpustnou glukózou - přijde úleva, což se ovšem může stát osudné a návykové.
Proto odborníci doporučují co nejvíce omezit požívání cukru a všech sladkostí, bezpodmínečně přejít z bílého chleba na celozrnný nebo na tmavý chléb. Tu a tam je dovoleno sníst pár kousků bagety - třeba ke krabímu koktejlu nebo ke studené míse. Je to jednoduché - komplexní uhlovodany se pomalu ve střevech odbourávají, krev je cukrem zásobována průběžně (viz kniha GI dieta, nakladatelství Computer Press).
Snídaně by měla být bohatá na bílkoviny - studené pečené maso, libová šunka, párečky z tofu, ovčí nebo kozí sýr, netučný tvaroh, k tomu plátky vajec, rajčata, olivy, plátky okurky. Po takové snídani zaznamenáme s podivem, že dopolední únava je pryč. Celý den se cítíme lépe, protože nervy i mozek jsou dostatečně zásobeny energií.
Rychle vstřebatelné uhlovodany (jednoduché cukry) jen o zdánlivě zlepšují náš zdravotní stav. Ve skutečnosti způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a způsobují nám potíže. Den bychom měli začínat snídaní bohatou na bílkoviny.
Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press
Komentáře
Pití mléka má s bilancí cukrů prakticky velmi malou souvislost.
Je to palivo pro tělo.Vyživý, vyčistí a zasytí odranismus.
Sníží hladinucukru v krvi, obnoví přirozenou imunitu a ta nás léčí.V případě zájmu poradím a pomohu.
[email protected]
Centrum zdraví najdete v nákupním centru Palladium, Nám. Republiky – Praha 1, -2. patro (naproti potravinám Albert).
Více na:
http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/z-regionu/znate-hodnotu-cukru-ve-sve-krvi
je mi 17 let nejsem diab. Ale bohužel mám náběh po svém otci, který je. Chci se zeptat, jaká je nejlepší obrana proti cukrovce a kolik je průměrně povoleno sladkého za den? Děkuji
Otázka "kolik je průměrně povoleno sladkého za den" je položena tak obecně, že na ni nelze jednoznačně odpovědět. Záleží to: na aktuální funkci slinivky a její produkci inzulínu, na druhu potraviny obsahující "sladké"(složené či jednoduché cukry), na stupni fyzické zátěže, konzumaci různých léků a na řadě dalších věcí. Dokázal by to určit jedině diabetolog po příslušných vyšetřeních.
Je mi 60 nemám nadváhu pohybu dost.
Evina
Chtěla bych se zeptat, v těhotenství mi byla diagnostikovaná těhotenská cukrovka. Ale hodnoty jsem ale během těhotenství měla jak bez cukrovky..nyní jsem skoro 4 týdny po porodu, plně kojím, a hodnoty na lačno mam kolem 6.8,6.9 docela mě to děsí.. může se jednať o cukrovku ? Nebo mi to může dělat to kojení ?
- Odpovědět
Pošli odkaz