Ajurvéda a koření
Používání koření je zdravější než užívání chemických léků s obsahem trávicích enzymů, které tělu brání vylučovat enzymy jemu vlastní.
Koření nejvíce prospívá Vátě a Kaphě, protože Pitta mívá většinou silné trávení.
Účinky koření
- Zlepšuje stravitelnost a urychluje metabolismus. Špetka zázvoru, kardamomu či jiného koření podpoří trávení.
- Odstraňuje plynatost a spaluje toxiny.
- Do jisté míry mění vlastnosti potravin a brání jejich nežádoucím projevům - např. kardamom brání zahleňování při konzumaci mléčných výrobků a váže kofein.
Čerstvě namleté koření vám vydrží (kromě výrazného aroma a chuti) a% rok, zatímco koupené mleté koření maximálně půl roku. Pak u% bjste ho měli vyměnit, protone ztrácí svůj účinek.
Vaření podle ájurvédských receptů většinou začíná restováním koření na ghí (pročištěném másle) či vhodném oleji, čímž se harmonizuje celé jídlo.
(Poznámka ke značkám: vhodné pro Vátu: V-; vhodné pro Pittu: P-; vhodné pro Kaphu: K-. Zvyšuje Vátu: V+, zvyšuje Pittu P+, zvyšuje Kaphu K+. Rovnítko = znamená, že účinek koření je neutrální).
Koření vhodná pro jednotlivé konstituce
- Váta: kopr, kumín, koriandr, bazalka, petržel, kurkuma, čerstvý zázvor, skořice, hing, adžvan, oregano, pepř, muškátový oříšek, pískavice, dlouhý pepř (pippali), hřebíček, fenykl, máta.
- Pitta: kopr, koriandr, fenykl, kumín, petržel, skořice, máta, kar- damom, bazalka, anýz.
- Kapha: šalvěj, koriandr, kari, pepř(ikajenskýadlouhý-pippali), zázvor, kopr, kumín, bazalka, petržel, pískavice, muškátový oříšek, oregano, kurkuma, skořice, adžvan, hřebíček, fenykl, hing.
Směsi koření
Osvědčenou kombinací koření na podporu trávení je trikatu (černý pepř, pippali, zázvor) nebo pačak (ájurvédská směs koření pro všechny konstituce): v dávce jedné čvrtiny až jedné poloviny lžičky přidáme do jídla; přidáme do jídla, při zažívacích potížích rozmícháme ve 150 ml teplejší vody a vypijeme po jídle.
Adžvan (V-P=K-): Odstraňuje nadýmání a plynatost. Vhodně stimuluje trávení.
Anýz (V-P+K-): Působí jako fenykl, ale silněji proti bolestem břicha, nadýmání a plynatosti.
Asafetida neboli hing (tzv. čertovo lejno; V-P+K-): Nejsilnější koření proti nadýmání, bolestem břicha. Zvyšuje trávicí oheň. Nevhodné při překyselení a poruchách žluče.
Bazalka (V-P=K-): Vhodná do většiny pokrmů, Pittu zvyšuje jen při jejím výraznějším nadbytku.
Bobkový list (V-P+K-): Podporuje trávení a trávicí oheň.
Černý pepř (V-P+K-): Podporuje metabolismus, chuť k jídlu a trávení. Přidávejte ho do jídel, neboť podporuje činnost a okys- ličení mozku, sekreci žaludečních šťáv, zvyšuje agnt, snižuje zácpu a plynatost. Vhodný při snížené chuti k jídlu, při chladných končetinách, usnadňuje vykašlávání. Spaluje toxiny.
Česnek (V-P+K-): Syrový zvyšuje Pittu, dušený je vhodný pro všechny konstituce. Doporučuje se konzumovat tepelně upravený (orestovaný). Ze šestera chutí postrádá jen kyselou; stimuluje trávení a zahřívá. Snižuje plynatost a posiluje trávení.
Cibule (V- vařená, P- vařená, K- syrová i vařená): Navzdory pálivé chuti ochlazuje! Cibule šalotka a pórek mají podobný, ale mírnější účinek. Podporuje trávení.
Fenykl (V-P-K-): Harmonické koření vhodné pro všechny typy. Pro výrazné aroma se používá v malém množství. Vhodný při bolestech břicha, špatném zažívání, plynatosti, křečích a dalších stavech, jako jsou průjem a zvracení. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podpoří trávení (agnt) a chrání před plynatosti a křečemi - často v kombinaci s koriandrem a římským kmínem.
Hořčičné semínko (V-P=K-): Patří u mnoha pokrmů k základnímu koření užívanému na počátku vaření. V přiměřeném množství nezvyšuje Pittu. Velmi vhodné je v chladnějším klimatickém pásmu (např. v ČR). Stimuluje trávení a likviduje toxiny. Podporuje účinek ostatních koření používaných při vaření daného pokrmu. Nejlepší koření pro Kaphu.
Hřebíček (V-P+K-): Horký a pálivý. Stimuluje trávení a zažívání. Lze ho přidat do zázvorového čaje. Snižuje bolest, při zažívání působí jako přírodní antibiotikum.
Chilli papričky (V-P+K-): Mají různě intenzivní chuť - lze ji poznat ochutnáním maličkého množství z konce papričky nebo podle vůně - silnější vůně znamená ostřejší chuť. Stimulují trávení. Nejpálivější jsou semínka a bílá dužina, a proto je pro zmírnění chuti před vařením odstraňte.
Kajenský pepř (V-P+K-): Zvyšuje trávicí oheň. Je dost pálivý, doporučuje se používat jen v malém množství.
Kari (V+P+K-): Směs koření podporující trávení a tonizující organismus. Nejběžnějšími ingrediencemi jsou: římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, koriandr, zázvor, fenykl, pepř, sůl.
Kardamom (V-P=+K-): Zahřívá organismus a v přiměřeném množství harmonizuje sladkou chutí všechny tři dóši. Ve větším množství zahřívá Pittu. Zlepšuje chuť a aroma jídel, podporuje zažívání (hlavně se skořicí a muškátovým oříškem), brání průjmu,snižuje plynatost (např. při přechodu na vegetariánskou stravu). Tlumí bolest žaludku, podporuje vstřebávání živin. Chrání proti překyselení, posiluje trávení a zažívání (zejména v tračníku). Blokuje zahleňující účinek mléka a mléčných výrobků, detoxikuje kofein v kávě, používá se do studených a sladkých jídel.
Kopr (V=P=K=): Působí proti křečím a průjmu; je podobný fenyklu.
Koriandr (V=P=K=): Je vhodný pro všechny typy. Jedno z mála koření, které sladkou chutí ochlazuje a je vhodné v létě. Snižuje ostrost a horkost některých jídel (např. kari). Působí proti nadýmání, pro správné zažívání, proti bolestem břicha u špatného zažívání, proti zvracení, proti střevní infekci.
Kurkuma (V-, + pouze ve větším množství; P-K-): Má mnoho léčivých účinků a je to antibiotikum. Působí proti nadýmání, udržuje zdravou střevní mikroflóru, reguluje metabolismus a zlepšuje stravitelnost pokrmů s vysokým obsahem bílkovin (maso, ořechy, a zvláště luštěniny). Nevhodná v těhotenství.
Majoránka (V=P+K+): Vhodná u slabého trávení.
Muškátový oříšek (V-P+K-): Zlepšuje chuť a aroma pokrmů. Snižuje plynatost, působí proti průjmům a bolestem břicha. Podporuje trávení. Vhodný do teplého mléka před spaním. Je nejlep- ším kořením pro celkové zklidnění.
Oregano (V=P+K+): Velmi vhodné při plynatosti.
Pippali (dlouhý pepř, V-P+K-): Součást směsi trikatu. Spaluje toxiny a podporuje trávení.
Pískavice (V-P+K-): Pro silné aroma dobrá jen v malém množství. Podporuje trávení a zažívání, chuť k jídlu, brání zánětům.
Rozmarýn (V-P+K-): Je velmi aromatický. Podporuje trávení, krevní oběh a má antioxidační účinky. Hodí se k masu. Vhodný v zimním období.
Římský kmín (tzv. kumín, V=P=K-): Jedno ze základních koření. Poměrně často se používá na počátku vaření spolu s hořčičným semínkem. Stimuluje agni a trávení, snižuje nadýmání. Odstraňuje trávicí obtíže. Zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků. Blokuje negativní účinek při přejídání a u těžkých jídel. Působí proti průjmu (zamíchat špetku do podmáslí!), zvracení a bolestem žaludku i břicha. Je součástí čaje KKF.
Skořice (V-P-K=): Detoxikuje organismus, podporuje trávení a činnost jater. Harmonizuje všechny konstituce. Brání hypoglykémii (nízká hladina krevního cukru), podporuje tvorbu glukózy. Vhodná na ovoce a sladká jídla. Nevhodná v těhotenství.
Sůl (V-P+K+): Používejte kvalitní kamennou sůl, nejlépe himálajskou, a omezte používání mořské a rafinované kamenné soli. Následující účinky se týkají nerafinované kamenné a himálajské soli: v malém množství zvyšuje energii, chuť k jídlu a aroma, podporuje trávení, je vhodná proti plynatosti, zvyšuje agni a sekreci žaludečních šťáv. (Běžná sůl je spíše chemickým produktem, rafinovaným za vysokých teplot.) Používáním různých druhů koření lze příjem soli postupně snížit. Speciální směs koření pačak i některé druhy mořských řas již obsahují kvalitní, kamennou minerální sůl, která nezadržuje v těle vodu. Přiměřený denní příjem soli obnáší asi pět gramů, tedy jednu čajovou lžičku.
Šafrán (V-P -K-): Vhodný pro všechny konstituce. Má mírně nahořklou a štiplavou chuť. Je snadno stravitelný a pomáhá při potravinových alergiích. Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Podporuje činnost jater. Má detoxikační a projímavý účinek.
Šalvěj (V-P+K-): Zahřívá. Vhodná k masu a mléčným výrobkům.
Tymián (V-P+K-): Působí proti nadýmání a plynatosti.
Zázvor (V- čerstvý, P= čerstvý v mírném množství, K- mletý): V ájurvédské medicíně patří k základnímu koření s léčivými účinky. Mletý snižuje plynatost a hodí se pro Kaphu, zatímco typům Váta a Pitta více prospívá čerstvý zázvor. Zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje a podporuje trávení (zejména bílkovin) a vstřebávání živin. Chrání sliznici zažívacího traktu, podporuje motilitu střev. Neutralizuje nežádoucí účinky ostatních potravin. Je součástí tradiční kořenicí a léčivé ájurvédské směsi trikatu, kde ho doplňují dlouhý pepř (pippali) a černý pepř. Tato směs posiluje zažívání a účinné natrávení potravy, snižuje překyselení a upravuje zažívací problémy. Podporuje látkovou výměnu a reguluje tělesnou váhu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla.
Zdroj: MUDr. David Frej - Ajurvédské recepty púro zdraví, nakladatelství Eminent
- Odpovědět
Pošli odkaz