Nechte se propálit japonským křenem: wasabi
Wasabi-japonský křen je bohatý na vlákninu a vitamín C. Je dobrým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Obsahuje izotiokyanáty, které mají antibakteriální a protirakovinné účinky.
Studie na krysách odhalila, že izotikyanáty obsažené ve wasabi ovlivňují shlukování trombocytů (krevních destiček). V případě infarktu myokardu, kdy se běžně podává aspirin, účinkovaly izotikyanáty okamžitě, zatímco aspirin až po třiceti minutách.
U myší, které dostávaly výtažky z wasabi, se o osmdesát dvě procenta zmenšily plicní nádory, které byly následkem metastazujícího melanomu - zhoubné rakoviny kůže.
Při pokusech na buněčné linii lidské rakoviny prsu se ukázalo, že už relativně malé množství wasabi redukovalo až o padesát procent růst rakovinných buněk.
Při pokusech na lidských buňkách redukoval křen i wasabi růst buněk rakoviny tlustého střeva, plic a žaludku.
Wasabi dokonce působí i jako prevence zubního kazu.
Křen i wasabi obsahují sloučeniny, včetně izotiokyanátů, které účinně likvidují Hlikobacter pylori a další bakterie.
Zdroj: David Grotto -101 potravin, které vám mohou zachránit život!, nakladatelství Levné knihy
Komentáře