Reklama

Nechte se propálit japonským křenem: wasabi

Wasabi se používá především jako koření a je tak ostrý, že se mu říká ? namida?, což v japonštině znamená ?slzy?. U nás ho můžete ochutnat především v sushi restauracích. Sushi se konzumuje namočené do wasabi a sojové omáčky.

Wasabi-japonský křen je bohatý na vlákninu a vitamín C. Je dobrým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Obsahuje izotiokyanáty, které mají antibakteriální a protirakovinné účinky.

Studie na krysách odhalila, že izotikyanáty obsažené ve wasabi ovlivňují shlukování trombocytů (krevních destiček). V případě infarktu myokardu, kdy se běžně podává aspirin, účinkovaly izotikyanáty okamžitě, zatímco aspirin až po třiceti minutách.

U myší, které dostávaly výtažky z wasabi, se o osmdesát dvě procenta zmenšily plicní nádory, které byly následkem metastazujícího melanomu - zhoubné rakoviny kůže.

Při pokusech na buněčné linii lidské rakoviny prsu se ukázalo, že už relativně malé množství wasabi redukovalo až o padesát procent růst rakovinných buněk.

Reklama

Při pokusech na lidských buňkách redukoval křen i wasabi růst buněk rakoviny tlustého střeva, plic a žaludku.

Wasabi dokonce působí i jako prevence zubního kazu.

Křen i wasabi obsahují sloučeniny, včetně izotiokyanátů, které účinně likvidují Hlikobacter pylori a další bakterie.

Zdroj: David Grotto -101 potravin, které vám mohou zachránit život!, nakladatelství Levné knihy

Reklama

Komentáře

Reklama